Hírek

2009.06.11. 12:02

Elértük a mélypontot, ennek örömére nő az olaj ára

A kőolaj hordónkénti ára 72 dollár fölé emelkedett, miután a Nemzetközi Energiahivatal (IEA) felfelé módosította a 2009-es fogyasztásra vonatkozó prognózisát.

Reuters - VG Online

A Nemzetközi Energiahivatal csaknem egy éve nem javított az előrejelzésén, most azonban a korábbinál pozitívabban értékeli a 2009-es évet. A szervezet szerint idén a vártnál kevésbé csökken majd az olaj iránti kereslet – jelenti a Reuters.

A jó hír hamar 72 dollár fölé emelte a fekete arany hordónkénti árát, annak ellenére, hogy az IEA közleményének fogalmazása szerint a módosítás nem feltétlenül jelenti a válság végét, csak azt, hogy elértük a recesszió mélypontját.

Az amerikai nyersolaj hordónkénti ára 88 centtel, 72,21 dollárra emelkedett a délelőtti kereskedésben, ez csaknem nyolc hónapos rekord. A Brent 70 centtel 71,50 dolláros árnál tart.

Szintén erősíti az optimizmust, hogy az amerikai olajkészletek a múlt héten meglepően erősen, 4,4 millió hordóval csökkentek. A benzintartalékok esetében a csökkenés 1,6 millió hordó, a nyár kezdete óta eltelt négy hét alatt az üzemanyag iránti kereslet 0,4 százalékkal emelkedett az IEA adatai szerint.

A kőolaj ára utoljára május végén döntött rekordot, az amerikai készletek csökkenése és a gazdaság állapotának javulására utaló jelek ekkor 65 dollár fölé emelték az árat.

Az OPEC ekkor tartott, utolsó ülésén a kitermelés változatlanul hagyása mellett döntött. Az olajkitermelő országok vezetői szerint nem szükséges a kitermelés csökkentése, mivel a gazdaság állapotának javulása amúgy is az általuk megfelelőnek tartott szintre emeli majd a kőolaj árát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!