Hírek

2009.07.26. 15:55

A Bajnai-kormány visszavág és leosztályozza magát

A kormány a Nézőpont Intézet szempontjai alapján leosztályozta magát: és nem meglepő módon jobb eredményt ért el, mint az eredeti értékelésben.

VG Online

"A kormány megköszöni, hogy a Nézőpont Intézet górcső alá vette a Bajnai Gordon által vezetett válságkezelő kormány elmúlt 100 nap során elért eredményeit. A 100 nap egy jó apropó a számvetésre, mert bár a legtöbb kormány megalakulás után 100 napot kér arra, hogy egyáltalán elkezdjen dolgozni, addig a Bajnai kormány 100 nap alatt nagy utat tett meg" - kezdődik a kormány közleménye.

"A Nézőpont Intézet anyaga amellett, hogy több helyen korrekt értékelést ad, egészében nem fedi a valóságot, és mély ismerethiányról tanúskodik. A legnagyobb ellenzéki párthoz közel álló politikai elemző intézet értékelése számos pontatlanságot, tárgyi tévedést és csúsztatást tartalmaz" - fogalmaz immár keményebben a dokumentum, amely megjegyzi, hogy remélhetően csak ismerethiányról van szó.

"A Nézőpont Intézet módszertana alapján a kormány is elvégezte a maga értékelését, melyhez a Magyar Közlönyben megjelent adatokat, tényeket és bárki által hozzáférhető, hivatalos kormányzati sajtótájékoztatókat használt fel.

Eszerint a Bajnai kormány az első 100 nap alatt döntött a Válságkezelő programban foglalt vállalásainak 80 százalékáról és megkezdte azok végrehajtását, szemben az Intézet manipulatív elemzése által számolt 39 százalékkal."

Az első száz nap teljesítményét mások is értékelték. Az MTI-nek pénteken nyilatkozó politikai szakértők szerint a Bajnai-kormány eddigi munkája eredményesebb volt, mint a Gyurcsány-kabineté. Juhász Attila, a Political Capital munkatársa szerint a pénzügyi válságkezelés sikeres volt, és cselekvőképesebb is a mostani kabinet az előzőnél.

Böszörményi-Nagy Gergely pénteken azt mondta, hogy a Bajnai-kormány helyzete azért különleges, mert nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mi számít sikernek és kudarcnak az esetében.

"Valószínűleg a Gyurcsány-kormánynál minden tekintetben jobban teljesít Bajnai Gordon kormánya, azonban ezzel még önmagában nem találta meg a közös hangot a társadalommal, a népszerűségét nem tudta növelni, sőt elutasítottságát sem tudta jelentősen csökkenteni" - hangsúlyozta az elemző.

Társadalmi támogatottságban például nem sikerült meghaladnia a Gyurcsány-kormány támogatottságát ennek a kabinetnek. Gyurcsány Ferenc kormányához képest azonban egy sokkal aktívabb és eredményesebb törvényalkotói munkát végzett eddig. Kommunikációjában is nyíltabb és aktívabb válságkezelés végez az elődjéhez képest - tette hozzá.

A Nézőpont Intézet elemzésének vezetői összefoglalója:

A vezetői összefoglalóban szereplő állítás szerint: „Bár a kabinet az aktív törvény-alkotás folytatását ígéri, az őszi ülésszak 34 pontos programjában csak 9 válságkezeléshez kapcsolódó intézkedés szerepel.”

Az elemzés készítőinek figyelmét az őszi törvényalkotási program tanulmányozása során bizonyára elkerülte, hogy annak bevezetője szerint: „a Kormány az őszi ülésszak kezdetéig - a válságkezelő program végrehajtása érdekében - további törvényalkotási javaslatokat fog megfogalmazni.”

Az elemzés 135 pontos tagolása szerint az alábbi pontok tartalmaznak valótlanságot, vagy hiányosak:

2. Intézkedések a devizahitellel rendelkezők érdekében
• A kormány javaslatára az Országgyűlés elfogadta a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került adósok terheinek átmeneti csökkentését lehetővé tévő törvényjavaslatot. A törvény, amely július 28-tól lép hatályba a bajba jutott devizahiteleseken is segít.

• Bajnai Gordon kérte a Bankszövetséget és tagjait, hogy tegyék világossá az ügyfeleik számára, hogy az árfolyam illetve kamat változása milyen elvek alapján és mikor érvényesülhet a törlesztő-részletekben.

A további önértékelés, valamint a Nézőpont Intézet eredeti elemzés itt olvasható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!