Hírek

2009.07.10. 00:00

Az olajipari cégek maradtak az élen

Tavaly is az olajtársaságok bizonyultak a világ legnagyobb árbevételű iparvállalatainak.

Világgazdaság

A Frankfurter Allgemeine Zeitung számításai szerint a tíz legjelentősebb forgalmú cég közül hét ebbe az iparágba tartozik. Az Egyesült Államok dominanciája csökkent a lista élén 2007-hez képest, a tíz legnagyobb közül már csak négy vállalat amerikai, szemben az egy évvel korábbi öttel. Az árbevételéhez viszonyítva a legnagyobb – több mint 29 százalékos – nyereséget a top 100 közül a Microsoft gazdálkodta ki 2008-ban.

Kiesett ugyanis a vezetők közül két nagy amerikai autógyártó, a General Motors és a Ford is, és a két új belépőből az egyik a China Petroleum & Chemical olajipari cég. Vele együtt pedig ezt az iparágat képviseli hét társaság a lista első tíz helyezettjéből.

A csúcson nem történt semmilyen változás 2007-hez képest, a világ legnagyobb árbevételű társasága továbbra is az amerikai ExxonMobil, a második a Royal Dutch Shell, a harmadik helyre pedig jelentős hátránnyal ismét a brit BP került.

A 4. és az 5. helyezett viszont helyet cserélt az előző évben, 290,7 milliárd dolláros forgalmával ugyanis tavaly már a Toyota volt a dobogóról leszoruló legnagyobb cég, és egyedüliként sikerült más iparágból beékelődnie a lista első nyolc helyéből hetet birtokló olajcégek közé. Az első tízbe még egy autógyártó, a Volkswagen került be 168 milliárd dolláros árbevétellel, a német céget a kilencedik helyen végzett General Electric előzi még meg a listán.

A tíz legnagyobb cég közül csak egy volt veszteséges 2008-ban, az amerikai ConocoPhillips olajtársaságnak 242 milliárd dolláros árbevételéből 17 milliárdos veszteséget sikerült csak kigazdálkodni. A legnagyobb forgalmú Exxon érte el árbevételéhez képest a legtöbb nyereséget is a lista első tíz helyezettje közül, sőt az Exxon volt tavaly a világ legnagyobb profittömegét termelő társasága is a világon. Az idén is csupán az Egyesült Államokból sikerült több – szám szerint négy – cégnek bekerülnie a világ tíz legnagyobb forgalmú iparvállalata közé, mellette egy-egy társaságot delegált a lista élére Hollandia, Nagy-Britannia, Japán, Franciaország, Kína és Németország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!