Hírek

2009.07.14. 08:15

Az ország, ahol 20 százalékkal növekedett a gazdaság - Kilábalás kezdődhet Szingapúrban

Szingapúr gazdasága 20 százalékkal növekedett az idei második negyedévben az év első három hónapjához képest.

MTI Eco

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva ugyanakkor 3,7 százalékkal csökkent a Maláj-félsziget déli csúcsán fekvő városállam hazai összterméke (GDP), a kedden közölt hivatalos adat azonban arra utal, hogy kezd enyhülni a független Szingapúr több mint négy évtizedes történetének legsúlyosabb gazdasági válsága.

Az előző negyedben még éves szinten 9,6 százalékkal zsugorodott a nagyjából 4,5 millió lakosú állam gazdasága, amelynek legfontosabb területei az exportra termelő ipar, a turizmus és a pénzügyi szolgáltatások.

A második negyedben továbbra is gyenge volt a szingapúri termékek iránti kereslet Európában, az Egyesült Államokban és Japánban, viszont felélénkült a kínai, indonéziai és malajziai piac.

A világgazdaságba mélyen beágyazott Szingapúr - ahol több ezer multinacionális vállalat működik - a globális pénzügyi válság miatt az utóbbi négy negyedévben minden korábbinál nagyobb nehézségekkel küszködött. A legnehezebb időszak tavaly októbertől december végéig tartott, amikor éves szinten 16,4 százalékkal zsugorodott a gazdaság.

A tavaszi-nyár eleji enyhülés hatására az ipari minisztérium felfelé módosította a gazdasági teljesítmény idei alakulására vonatkozó előrejelzését. E szerint a korábban valószínűsített 6 és 9 százalék közötti visszaesés helyett 4-6 százalék közötti mértékben csökkenhet a GDP idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!