Hírek

2009.07.15. 07:18

Drágábban utazhatunk!

Átlagosan 5 százalékkal emelkedtek július 15-étől a helyközi közösségi közlekedés tarifái a nyári áfaemelés miatt.

VG Online - MTI Eco

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) korábbi közlése szerint a tarifarendezés elmaradása esetén a július 1-jétől 25 százalékra emelkedett áfa miatt jelentős bevételkiesés jelentkezne a közlekedési szolgáltatóknál, ennek elkerülését szolgálja a helyközi közlekedés díjainak módosítása.

A szükségszerű kerekítések miatt az utasok kisebb vagy nagyobb mértékben módosuló árakkal is találkozhatnak a jegypénztáraknál. Egy 50 kilométeres, teljesárú havi bérlet ára például 30 000 forintról 31 900 forintra nőtt július 15-től, míg egy teljesárú menetjegy ugyanerre a távolságra 45 forinttal drágult, 795 forintra.

A vasúti és autóbusszal végzett helyközi személyszállításban 2007 májusától működik egységes díjövezeti struktúra, tarifa- és kedvezményrendszer. Az azóta eltelt két évben - az egy- és kétforintos érmék kivonása miatti, 2008 tavaszi technikai korrekciót kivéve - nem változtak a tarifák. A MÁV-START és a GYSEV tájékoztatása szerint az érvényességi időn belül felhasználhatók a július 15-ig elővételben, konkrét időpontra megváltott vasúti menetjegyek, pótjegyek, helyjegyek, bérletek.

Az érvényesség első napjának meghatározása nélkül elővételben kiadott menetjegyek 2009. július 15-étől csak a régi és az új ár közötti díjkülönbözet megfizetése után használhatóak fel, vagy kezelési költség felszámítása nélkül 2009. október 15-ig visszaválthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!