Hírek

2009.07.31. 11:10

Economist: Fico 2006 óta szurkálja Magyarországot

A szlovák nyelvtörvény miatt kezd elfajulni a régi keletű viszály Szlovákia és Magyarország között - írta pénteken megjelent legújabb kiadásában a The Economist.

MTI - Hírszerző

A tekintélyes brit gazdasági-politikai folyóirat szerint a magyar ajkú lakosság az anyanyelv használati joga elleni közvetlen támadásnak tartja a törvényt, csakúgy, mint a szomszédos Magyarország politikusai.

Az írás szerint Szlovákia "balos irányzatú populista kormánya" azóta "szurkálja" Magyarországot, amióta 2006-ban hatalomra került. A hetilap megemlíti a közös magyar-szlovák történelemkönyv tervének jegelését, és a Benes-dekrétumok megerősítéséről hozott határozatot - számol be a Hírszerző az MTI alapján.

A The Economist részleteket ismertet a nyelvtörvényből, felidézve, hogy ötezer euróig terjedő bírságra számíthat, aki a szlovák nyelv nyilvános használatát előíró jogszabályt megsérti.

A lap szerint a nagy kérdés az, hogy mit jelent a szlovák nyelv "nyilvános" használatának kötelme. Köteles-e például egy magyar ajkúak által látogatott szavalókör megszervezni, hogy az összejövetelein elhangzottakat lefordítsák szlovákra? Talán nem, mégis furcsa azonban, hogy manapság az Európai Unióban ilyesmi miatt kelljen aggódni - írta a brit hetilap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!