Hírek

2009.07.24. 15:16

Egy tál lencsét is látna a Holdon - Csúcsteleszkóp

János Károly spanyol király részvételével felavatták a világ jelenlegi legnagyobb teleszkópját. A szerkezet olyan erős, hogy akár egy tál lencsét is észlelne a Hold felszínén. De diadala nem tart sokáig, sorakoznak ugyanis a további jelöltek.

VG Online

A Gran Telescopio Canarias (GTC) 10,4 méteres tükrökkel rendelkezik, a berendezés a világ legnagyobbja. Mint ahogy azt a GTC szakmai partnereként dolgozó Instituto de Astronomia Ensenada kutatója az MSNBC-nek elmondta: a teleszkóp tükre olyan, mint egy vizes vödör. Minél nagyobb, annál több esővizet lehet vele összegyűjteni. A nagyobb teleszkópok gyengébb fényforrásokat is észlelnek, így messzebb látnak és pontosabb elemzést tesznek lehetővé.

A 180 millió dolláros értékű GTC teleszkóp Mexikó, Spanyolország és a Floridai Egyetem közös tulajdona. A tudósok reményei szerint a hawaii Keck Telescope-ot is felülmúló berendezés új ismeretekkel szolgál majd az univerzum eredetéről. A GTC eddig is ígéretesen teljesített: hivatalos átadása előtt már felfedeztek a segítségével egy korábban ismeretlen bolygót - írja a VG Online.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!