Hírek

2009.07.14. 12:01

Hihetetlen számlagyár

Szinte az egész országra kiterjedő áfacsalást lepleztek le az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának revizorai egy ellenőrzési sorozat nyomán: a gabonaértékesítéssel palástolt nagy összegű, szervezett bűncselekménnyel okozott kár meghaladja az egymilliárd forintot - tájékoztatta Németh Gabriella sajtóreferens kedden az MTI-t.

MTI - BAMA

A rendőrségi jelzésre indult vizsgálat során kiderült, hogy hét társaság 2006-2007-ben 53 ezer tonna gabona- és takarmánykukorica értékesítésről állított ki számlákat - derül ki a BAMA tudósításából.

A láncolatban az egyes cégek adóminimalizáló, továbbszámlázó szerepkört töltöttek be, míg más társaságok számlagyárak voltak, amelyek áfabevallást nem nyújtottak be, annak ellenére sem, hogy nagy összegű számlákat állítottak ki - közölte a sajtóreferens.

 A revizorok megállapították, hogy a gabona értékesítése a társaságok között ténylegesen nem történt meg, s a cégek nem rendelkeztek a gabona termeléséhez, tárolásához és továbbértékesítéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételekkel sem, sőt a mezőgazdasági termékek nagykereskedelmére utaló bizonylatok sem voltak fellelhetők a társaságok iratai között.

A vizsgálat a társaságoknál 1,094 milliárd forint adóhiányt - be nem fizetett, illetve jogosulatlanul levont általános forgalmi adót - állapított meg, ezért az adóhatóság a nyomozóhatóságnál büntetőeljárás lefolytatását is kezdeményezte - tudatta Németh Gabriella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!