Hírek

2009.07.20. 17:00

Milyen élőlény eregethet metánt a Marson?

Találtak már mikrobákat a Föld legforróbb, leghidegebb, legszárazabb és legkellemetlenebb helyein élnek. Ezen baktériumuk nagy része nem adaptálódik túl jól az új környezetekhez, ám egy mikroba figyelemreméltóan tűri a feltételek igen széles tárházát. Lehetséges, hogy ez a faj felelős a Marson észlelt metángázért.

VG Online

Ez a képesség olyan egyedülálló organizmussá teszi, mely alkalmas lehet a marsi élethez történő adaptálódásra. Ez a túlélő a Methanosarcina barkeri. Édesvízi és tengeri üledékekben él, és olyan egyéb helyeken, ahol ritka az oxigén. Mivel metánt lélegzik ki, a kutatókat nagyon érdekli, hogy ez a baktérium – vagy más „metanogén” – lehet-e felelős a 2003-ban a marsi atmoszférában észlelt metánért – írja a VG Online a hirado.hu-t idézve.

Az M. barkeri azért emelkedik ki metanogén rokonai közül, mivel élőhelyét tekintve nem olyan válogatós. Az újabb vizsgálatok során kiderült, hogy a baktérium hosszú ideig életben marad száraz időszakban, és a széles hőmérsékleti ingadozások között.  

„Megvan minden jellegzetessége ahhoz, hogy életben maradjon a Marson” – mondja Kevin Sowers amerikai kutató. A szakember úgy hiszi, az  M. barkerihez hasonló baktériumok talán mindennel képesek lennének megbirkózni, amit a Vörös Bolygó nekik szegez, az erős, szezonális vízciklusokkal, a ritka tápanyagokkal, a nappal-éjszaka hőmérséklet különbségeivel, melyek elérik a 100 fokot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!