Hírek

2009.07.18. 13:46

MSZP: Orbán a törzsi varázsló

Az MSZP szerint eredményes válságkezelőre van szükség, Orbán Viktor azonban továbbra sem mondja meg, hogyan kezelné a válságot - mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője szombaton az MTI-nek a Fidesz elnökének tusnádfürdői beszédére reagálva.

MTI - BAMA

Lehetséges, hogy a válság után a világ megváltozik, de ma még válság van, s ezt kezelnie kell a magyar kormánynak - vélekedett a szóvivő, aki szerint a Fidesz elnöke kormányra kerülve sem tehetne mást, mint amit most tesz a kabinet. Nyakó István szerint Orbán Viktor beszéde azt mutatja, hogy a politikus Óz, a nagy varázsló szerepében tetszeleg, hiszen úgy beszélt, mint egy "törzsi varázsló" - idézi a Bama a távirati irodát.

A szocialista politikus közölte: a Fidesz elnökének régimódi, a legendák ködébe vesző mondatai vannak, pedig "ráolvasással, meg energiaküldéssel nem lehet kezelni a válságot, megvédeni a devizahiteleseket, megőrizni a munkahelyeket".

A Fidesz elnöke a XX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján szombaton kifejtette: egy politikai és gazdasági mítosz uralmának a korszaka ért most véget, amelyben a mítoszok mellett tabuk és babonás hiedelmek éltek. E mítosz lényege az volt, hogy létezik egy nagy csoda, egy nagy varázslat, amely mindent megold. A "mindent piacosítani" politikájának elvét vallók azt mondták: a piac szent, morális és önszabályozó, aki pedig ebben kételkedik, az eretnek, maradi és szélsőséges - hangoztatta a szónok.

Szerinte ma a "varázstalanítás" napjai zajlanak, mivel kiderült, hogy ez a nagy varázslat globálisan "befuccsolt". Hozzátette, hogy a magyar baloldalt is felvásárolta egy neoliberális tőkés csoport, amely mindent elvett a magyarok közösségétől.

Ez a csoport szétverte az ország egészségügyi rendszerét, az emberektől elvette a nyugdíj-megtakarításokat, felszámolta a szociális és családtámogatási rendszert, odalett a közbiztonság. Ez a baloldal elvette a nemzeti összetartozás élményét december 5-én, amikor a magyar uszította a magyarra.

Ez a baloldal elvette a magyaroktól 2006. október 23-án a demokráciába vetett hitet, amikor békés emberekre uszították a rendőrséget politikai megrendelésre - mondta Orbán Viktor. Szavai szerint Magyarországon ennek a politikának a kudarca hatalmi, politikai és gazdasági válságot idézett elő.

Ehhez hozzáadódott a nemzetközi válság, mindez együttesen nyomasztja a társadalmat. Ennek egyik következménye a kétféle szélsőséges politika - a szélsőséges liberális baloldal és a szélsőséges jobboldal - megjelenése Magyarországon - mondta. Ezek egymásból élnek, egyik a másiknak következménye - fűzte hozzá.

Ezekkel a szélsőségekkel szemben csak a kiegyensúlyozott, sikeres, eredményeket hozó polgári kormányzás lehet az alternatíva - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!