Hírek

2009.07.06. 11:59

Oszkó: a növekedés érdekében sem rontható a pénzügyi egyensúly

Magyarország most olyan pénzügyi és költségvetési politikát folytat, amelynek eredményeképpen később nem kerül újabb válságba, ezért rövid távon, a növekedés érdekében sem rontható a pénzügyi egyensúly - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a Magyar Kereskedelmi Iparkamara (MKIK) "Válságkezelő műhely" címmel rendezett hétfői budapesti rendezvényén.

VG Online

A tavaly szeptemberben benyújtott 2009-es költségvetéshez képest 1.000 milliárd forinttal szükséges csökkenteni a kiadásokat a GDP 6,7 százalékos visszaesése, illetve a kieső 900 milliárd forint összegű adóbevétel miatt - jelentette ki a pénzügyminiszter.

A GDP arányos adócentralizáció jelenleg alulról súrolja a 40 százalékot, a 2010-ben bevezetendő adóváltoztatások későbbi következetes továbbvitele nyomán ez 2011-2012-re 33-34 százalékra csökkenhet, ami már azonos a cseh, illetve lengyel mutatóval - magyarázta Oszkó Péter, hozzátéve, hogy ha azonnal el kívánnánk érni a 33-34 százalékos arányt, akkor további, közel 1.000 milliárd forinttal kellene csökkenteni a kiadásokat, amelynek nincs realitása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!