Hírek

2009.07.26. 09:06

Vidéken 30 ezerért már bérelhet lakást

A lakásárak után a bérleti díjak is esnek, Budapesten 50 ezer, míg a vidéki városokban 30 ezer forint a havi bérleti díj alsó határa - közölte az MTI-vel a Duna House ingatlanközvetítő cég.

MTI Eco - VG Online

Az egyetemi városokban hamarosan elkezdődik a lakásbérleti - albérleti - szezon, a lakások bérleti díjai idén 5-15 százalékkal estek a Duna House elemzése szerint.

Egyedül a városközponti lakásoknál lehet tartani a bérleti díjat, illetve a luxus lakásokat kereső külföldi diákok és üzletemberek azok, akik megfizetik a korábbi díjakat. Ezek viszont kiteszik a normál lakások bérleti díjainak a háromszorosát is.

Az áresést azzal magyarázza az elemzés, hogy akik eddig üresen tartották a nem használt lakásukat, azok is megjelentek a bérleti piacon, illetve az eladásra szánt lakásokat is bérbe adják arra a néhány hónapra, amíg vevőt keresnek a tulajdonosok. A bérleti díjat a rezsi is csökkenti.

Különösen a panellakások tulajdonosai vannak hátrányos helyzetben, mivel a bérlők figyelik a fűtési díjat, valamint a közös költséget is, és ha ez magas - márpedig a panellakásokban így van - akkor a bérleti díjból alkudnak. Az átlagos havi bérleti díj Budapesten 55-80 ezer, míg a vidéki városokban 35-60 ezer forint - állapítja meg a Duna House.

A héten több ingatlanpiaci elemzés is megjelent, amelyek mind arra utalnak: hosszú időbe telik, míg a piac regenerálódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!