Hírek

2009.08.24. 19:11

Határozottan tiltakozott Balázs Péter a szlovák nagykövetnél

Politikai, jogi és eljárásrendi értelemben egyaránt elfogadhatatlannak értékelte a szlovák hatóságok eljárását a magyar államfővel szemben a határozottan tiltakozó magyar külügyminiszter.

Ébes Sándor

Szóban is írásban is határozottan tiltakozott tegnap Balázs Péter a budapesti szlovák nagykövetnél Sólyom László köztársasági elnök szlovákiai látogatásának meghiúsulása ügyében. A magyar külügyminiszter szabadságát megszakítva kérette magához hétfő délután Peter Weisst. Balázs politikai, jogi és eljárásrendi értelemben egyaránt elfogadhatatlannak értékelte a szlovák hatóságok eljárását a magyar államfővel szemben.

„Magyarország példa nélkülinek és elfogadhatatlannak tartja, hogy egy EU-, NATO-tagállam kitiltsa területéről a Magyar Köztársaság államfőjét” – hangoztatta Balázs. Magyar részről nem tartják indokoltnak, hogy Szlovákia biztonsági okokra hivatkozott Sólyom kitiltásánál, hiszen a rendezvény helyszínén kis számú tiltakozó jelent csak meg, amelyet a szlovák rendőrség – szokványos rendőri eszközökkel – ellenőrzése alatt tartott.

Magyarország úgy látja, hogy a szlovák lépéssel a szólásszabadság, az egyik alapvető politikai alapjog is sérült, és a külügyminiszter magyarázatot kért és vár Szlovákia kormányától.

Balázs már tájékoztatta az ügy miatt az unió miniszteri tanácsát, és az Európai Parlamentben is felszólalnak az ügyben. Az unió egylőre nem akar beavatkozni a magyar-szlovák vitába.

Czukor József szakállamtitkár, a külügyminisztérium uniós tagállamokkal fenntartott kétoldalú kapcsolatokért felelős vezetője augusztus 27-én Pozsonyba látogat. Balázs augusztus 30-án, a szlovéniai Bledben nemzetközi tanácskozáson külön megbeszélést folytat Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszterrel.  

Az incidens után a magyar Köztársasági Elnöki Hivatalban (KEH) azt vizsgálják, milyen lépések lennének célszerűek a szlovák-magyar kapcsolatokban államfői szinten. Sólyom a szeptember 11-12-i V4 csúcson találkozhat Ivan Gasparovičcsal a lengyelországi Sopotban.

„Szvatoplukunk van, nem Istvánunk”

„Szent István zászlaja alatt a legkeményebb magyarosítás folyt, ezért az első magyar királyt semmiképpen sem lehet a szlovákok királyának is tekinteni. Nekünk megvan a mi Szvatoplukunk, és nem Istvánunk” – hangoztatta tegnap Robert Fico. A szlovák kormányfő kifogásolta, hogy Révkomáromban nem engedték felavatni Cirill és Metód szobrát, mely a Matica Slovenská székház balkonján van. Míg Szent István szobrát gyönyörű helyen állíthatták fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!