Hírek

2009.08.24. 17:15

Romagyilkosságok: rendőr az egyik gyanúsított sógora?

Kamaszkora óta gyűlölte a romákat, és megölésükre buzdított több fórumon a romák elleni gyilkosságsorozat egyik gyanúsítottja, Cs. István.

AS Network - Éber Sándor

„Azt mondom öljük meg mi Magyarok a cigányokat, asszonyt gyereket, öreget és mindenkit aki a cigányt védi” – írta korábban a sportmotor.hu egyik hozzászólásában Csontrabló néven a hvg.hu szerint a romák elleni gyilkosságsorozat egyik gyanúsítottja.

A négy előzetes letartóztatásba helyezett férfi egyike, Cs. István egy fórumon kijelentette, hogy ő sem náci, sem rasszista, sem fajgyűlölő, de azt sérelmezi, hogy „ha én tudok tisztességes munkával elég pénzt keresni ahhoz hogy ne dögöljek éhen, akkor a tetves cigány miért nem?” Végül arra a megállapításra jut, hogy „dögöljön meg mind”. Cs. István a Gój Motorosok fórumán több képet is feltett magáról, az egyiken a kopaszra nyírva, bakancsban egy rendőrautó előtt térdel hátrabilincselt kézzel.

„Kamaszkora óta rendkívüli módon gyűlöli a romákat” – nyilatkozta Cs. Istvánról egy fiatal, aki gyermekkora óta ismeri a gyanúsítottat a Debrecen melletti Bocskaikerten. Cs. István szkinhedként egy motoros csapat tagja is volt, cigányokat is megvertek, azt azonban a senki nem feltételezte róla a településen, hogy a romák elleni gyilkosságsorozat részese lenne. Egyes információk szerint ő volt az, aki a bűncselekmények előtt motorral derítette fel a terepet. Motorját nemrég árusítani kezdte.


A Cs. István családjával állítólag  nem volt túl jó viszonyban, ritkán találkozott velük. Sógora jelenleg állítólag  Hajdúhadházán rendőr. A férfi korábban a debreceni Bocskai István Lövészdandárnál teljesített szerződéses katonai szolgálatot. Koszovóban állítólag tisztesként szolgált, az egyik gépesített lövészzászlóalj gépkocsivezetője volt.
Cs. Istvánt egyébként az elfogáskor először hazaengedték a rendőrök a debreceni Perényi 1. sörözőből, majd telefonon hívták vissza, és úgy kapták le a motorjáról a kommandósok.

„Elgondolkodtató, hogy noha többen tudtak a Debrecen egyik nagy sörözőjében-bárjában dolgozó biztonsági őrök rasszista nézeteiről, mégsem tettek bejelentést” – nyilatkozta névtelenül az MTI-nek egy kriminológus. A szakértő szerint a sorozatgyilkossággal gyanúsított férfiak gondolkodásmódjából és munkaköréből adódóan elképzelhetetlen, hogy sohasem kerültek összetűzésbe a szórakozóhely vendégeivel, főképp a romákkal. A kriminológus könnyen észrevehető árulkodó jelnek tartja többek között a kigyúrt testalkatot, a rasszista eszméket sugalló tetoválást, a két letartóztatott közötti rokoni kapcsolat, a fegyverek és terepjárók birtoklását, és a koszovói magyar KFOR-misszióban huzamosabb ideig teljesített szolgálatot.

Új kiegyezést sürget az OCÖ

„Két év beteges ámokfutása ért véget” – jelentette ki Kolompár Orbán. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke szerint a gyilkosok elfogásával egy fejezet lezárult, és egy másik kezdődhet a cigányság és a magyarság között, amely egy új kiegyezés alapjait teremtheti meg, hogy ne legyenek ellenfelei egymásnak romák és nem romák, szegény magyarok és cigány emberek. Kolompár kijelentette: elég volt a bűnbakképzésből, egy szolidáris, békés alapokon nyugvó országot szeretnének építeni, és ebben a médiának, a roma vezetőknek és a politikai elitnek óriási szerepe van. Az OCÖ találkozót kezdeményezett Bajnai Gordon kormányfővel, és aláírásgyűjtő akciót indítanak a gyűlöletbeszéd elleni törvényalkotással kapcsolatban.„Nincs halasztó hatálya a romagyilkosságok vizsgálatára nézve annak a ténynek, hogy az előzetes letartóztatásba helyezett négy férfi közül hárman fellebbeztek a kényszerintézkedés ellen” – közölte a Pest megyei főügyész. Birtalan Örkény közölte: megkezdték az ügyészségen az összegyűlt tömérdek iratanyag áttekintését. A romák elleni, egymással összefüggő bűncselekmények első helyszíne a Pest megyei Galgagyörk volt, később pedig egy másik Pest megyei településen, Tatárszentgyörgyön is rátámadtak egy cigány családra.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!