Hírek

2009.08.22. 16:01

Százezer forintos büntetést fizethetnek a gárdaavatásért

Valamennyi, igazoltatott gárdista ellen szabálysértési eljárás indít a rendőrség - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az MTI-nek szombat délben, azt követően, hogy több száz, a Magyar Gárda egyenruháját viselő ember esküt tett Szentendrén, majd a kivezényelt rendőrök intézkedtek velük szemben.

MTI

A rendőrség szerint szabálysértésnek minősül a gárdaavatás, amit 100 ezer forintos pénzbüntetéssel lehet szankcionálni - közölte szombati közleményében a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

A magukat "Új Magyar Gárdának" nevező, mintegy félezer ember szombat délelőtt Szentendrén, a Skanzen közelében egy magánterületen tett esküt, majd megalakították a "Magyar Gárda Csendőrséget". Az eskütételt követően, a kivezényelt több száz rendőr körbevette a gárdista egyenruhát viselőket, és egyenként igazoltatta őket.

Makula György őrnagy elmondta: szombaton reggel 8 óra körül a rendőrség észlelte, hogy Szentendrén, egy magánterületen, szervezett formában több száz, a Fővárosi Ítélőtábla által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda mozgalom tagjai által viselt egyenruhába öltözött személy jelent meg, akiket szervezetten, autóbuszokban szállítottak a helyszínre.

Az ORFK szóvivője szerint a helyszínre érkező rendőrök parancsnoka a rendezvény szervezőjeként megjelenő Vona Gábort, a Jobbik elnökét tájékoztatta arról, hogy a rendezvény résztvevői szabálysértést követhetnek el, illetve, hogy felmerül az egyesülési joggal visszaélés bűncselekménye elkövetésének a gyanúja.

A rendőrségi felszólítás ellenére a rendezvény résztvevői katonai alakzatban tettek esküt, így jogszabálysértő cselekedetet hajtottak végre, ezért a rendőrök beléptek a rendezvény helyszínére, és megkezdték a tömegben a Magyar Gárda egyenruháját viselők igazoltatását.

Makula György az MTI-nek azt mondta: a rendőrség azért gyűjtötte össze a résztvevők adatait, hogy ellenük megtehesse a szabálysértési feljelentést. Az ORFK szóvivője közölte: a résztvevők személyazonosságának megállapítását követően az érintettek ellen a rendőrség szabálysértési feljelentést tesz, egyúttal pedig megkezdi a szervezők felelősségének vizsgálatát az egyesülési joggal visszaélés bűncselekménye elkövetése miatt.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke az MTI tudósítójának Szentendrén, a gárdaavatás után azt mondta: "felháborítónak és jogszerűtlennek tartja" a rendőri intézkedést, mivel "magánterületre hatoltak be", ezért jogi lépéseket tesznek a rendőri intézkedés ellen.

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője még pénteken levélben fordult Bencze József országos rendőrfőkapitányhoz tájékoztatást kérve, hogy az általa "magánrendezvénynek" nevezett, a Jobbik által szervezett "családi napon", illetve az Új Magyar Gárda találkozóján a rendőrség valóban be kíván-e avatkozni, s ha igen, milyen jogszabályok alapján.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szombati közleménye szerint az idén július 17-étől hatályos, az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet szerint léptek fel a rendezvényen megjelentekkel szemben a rendőrök, ugyanis a törvény szabálysértésként rendeli büntetni a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvételt.

A szabálysértést tehát az követi el, "aki a bíróság által társadalmi szervezet feloszlatásáról hozott döntésében jogellenesnek nyilvánított tevékenységet végez", és ebben az esetben a jogalkotó százezer forintig terjedő pénzbírság kiszabását helyezte kilátásba – írta a rendőrség.

A Fővárosi Ítélőtábla, a Magyar Gárdát jogerősen feloszlató ítélete jellemzően a félelemkeltő erődemonstrációkat, a közvélemény által vele azonosított fellépéseket, a gárdaavatásnak nevezett rendezvényeket határozta meg jogellenes magatartásként. Erre figyelemmel a Magyar Gárdára jellemző külsőségek a félelemkeltő erődemonstrációval együtt már szabálysértésnek minősülnek.

A jogalkotó a feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében résztvevő személyt súlyosabban szankcionálja: a büntetőtörvénykönyv értelmében "aki a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében vesz részt, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő".

A Fővárosi Ítélőtábla július 2-án oszlatta fel a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. Az indoklás szerint egy demokratikus társadalomban a közösség számára hasznosnak ítélhető cél sem valósítható meg a demokrácia értékrendjét sértő eszközökkel. A Magyar Gárda mozgalom az egyesület szerves része, a döntés az egyesület felszámolásával szükségképpen a mozgalomra is kiterjed, annak a szervezeti kereteit szünteti meg - szólt a bírói érvelés.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom július 11-én nagygyűlést tartott a budapesti Szabadság téren, ahol közfelkiáltással újjáalakult a Magyar Gárda mozgalom.

A demonstrációt követően a rendőrség nyomozást rendelt el izgatás és egyesülési joggal való visszaélés vétségének megalapozott gyanúja miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!