Hírek

2009.08.19. 20:56

Vége a svájci banktitoknak? Megegyezett az USA-val az alpesi ország

Az Egyesült Államok és Svájc szerdán megállapodást kötött, amelynek értelmében több ezer olyan amerikai nevét adják ki Washingtonnak, aki titkos svájci számlákon rejtette el vagyonát az amerikai adóhatóság elől - jelentette a The Washington Post. A lap szerint mindez a svájci banktitok történelmi feladásához vezethet.

MTI

A legnagyobb svájci bank, az UBS 4450, feltehetően adókerülő amerikai állampolgárokhoz kötődő számla tulajdonosainak adatait szolgáltatja ki az Egyesült Államoknak, amely ezért cserébe megszüntette a bankkal szembeni peres eljárást. A megállapodás állítólag olyan engedményeket tartalmaz, amelyek nyomán Svájc úgy állíthatja be, hogy meg tudta őrizni a banktitok hagyományának töretlenségét.

Az amerikai adóhatóság (IRS) közlése szerint a szóban forgó titkos számlákon - amelyek egy részét már bezárták, másik részük még nyitott - egy időben 18 milliárd dollárt tartottak. "Példátlan mennyiségű információt bocsátanak rendelkezésünkre" - fogalmazott Doug Shulman, az IRS vezetője.

Az amerikai-svájci megállapodás régóta húzódó vita végére tesz pontot; az IRS évek óta igyekszik a svájci banktitkon keresztül hatolva az amerikai adókerülők nyomára akadni.

Az amerikai kormány idén februárban indított keresetet az UBS AG bankcsoport ellen egy floridai szövetségi bíróságnál azzal a céllal, hogy az UBS fedje fel az IRS-nek azon amerikai ügyfelei kilétét, akiknek titkos számlái vannak. A washingtoni igazságügy-minisztérium akkori közlése szerint 52 ezer amerikai titkolta el az UBS banknál nyitott számláját a kormány elől, megsértve ezzel az adószabályokat.

Az UBS korábban egy ellene indított peres eljárás leállításáért cserébe már beleegyezett, hogy kiadja 250-300, adókerüléssel vádolt amerikai ügyfele adatait, és 780 millió dollár kártérítést fizetett.

Washington ezúttal a két ország közötti adóegyezmény keretein belül jut hozzá az általa kért információkhoz. Ezt a csatornát tavaly is megkísérelték igénybe venni, ez azonban a per indítása előtt nem járt eredménnyel.

A svájci nemzeti identitásnak az ország semlegessége mellett a legendás banktitok is része. Egy 75 éve érvényben levő erre vonatkozó törvény értelmében csak abban az esetben oldható fel a banki titoktartás, ha valaki szándékosan becsapja az adóhatóságokat, abban az esetben viszont nem, ha nem vallotta be minden vagyonát. Ilyen megkülönböztetést csak Svájc és további néhány állam alkalmaz.

A svájci törvények értelmében azok a bankszámla-tulajdonosok, akiknek az adatait kiadják, jogorvoslatért folyamodhatnak. Ez azonban szinte csak elvi lehetőség, mivel az amerikai igazságügy-minisztériumnál kell panaszt tenniük, ami kizárná az érintettek névtelenségének megőrzését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!