Hírek

2009.08.13. 22:20

Véget ért Dávid és Góliát csatája: a VW-be olvad a Porsche

Zöld fényt adott csütörtökön a Volkswagen (VW), és a Porsche felügyelő bizottsága is a két autógyár összeolvadásához.

MTI

A VW felügyelő bizottsága csütörtökön délután, a Porsche felügyelő bizottsága este fogadta el a menetrendet, amelynek értelmében a VW idén 3,3 milliárd euróért 42 százalékos részesedést szerez a Porsche AG társaságban, majd 2011-ig fokozatosan magába olvasztja a több mint 10 milliárd euró adósságot görgető sportautógyárat. Az ügyletet a VW alaptőke-emeléssel tervezi véghezvinni.

A Porsche lesz a wolsburgi óriás tízedik márkája, olyanok mellett, mint a Bentley, az Audi, a Scania és a Skoda. Az új konszern, a VW/Porsche első embere Martin Winterkorn, az eddig is a legnagyobb európai autóipari cégnek számító VW vezérigazgatója lesz. A Porsche ugyanakkor nagy önállósággal rendelkező leányvállalatként illeszkedik be a társaságba, és a székhelye nem Wolsburgban, hanem a stuttgarti Zuffenhausen kerületben lesz.

A fő részvényes - több mint 50 százalékkal - az egymással rokonságban álló Porsche és a Piech család lesz. A nagyságra második tulajdonos Alsó-Szászország tartomány lesz 20 százalékkal. Új szereplő a friss tőkével beszálló katari állami befektetési társaság 17 százalékkal.

A két testület egybehangzó döntése hónapok óta húzódó harcot zár le a Porsche és a VW - Dávid és Góliát - között; miután a terjeszkedni kívánó Porsche a nagy adóssága miatt nem tudta megszerezni a VW-t, végül éppen a Porsche függetlensége szűnik meg, és a világhírű gyár beleolvad a felvásárolni tervezett cégbe, a wolfsburgi "Góliátba". 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!