Hírek

2009.09.14. 09:36

Az élelmiszerárakban is megjelent az agrárárak zsugorodása

Újra gyorsult a mezőgazdasági termékek áresése, a válság visszavetette a szektor bevételeit is. A korábbi tapasztalatokkal szemben az élelmiszerárakban is megjelent az agrárárak zsugorodása.

VG Online - KSH

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2009 júliusában 14,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 21,4, az élő állatok és állati termékeké 3 százalékkal esett vissza.

2009. január–júliusban az agrártermékek termelőiár-szintje 21,2 százalékkal mérséklődött, ami a növényi termékek árszínvonalának 29,7 százalékos, valamint az élő állatok és állati termékek árainak 3,6 százalékos csökkenéséből adódott. 2009. január–júliusban a gabonafélék termelői átlagára 39,2 százalékkal mérséklődött az előző év első hét hónapjához képest; az ipari növények ára 17,0 százalékkal lett alacsonyabb.

A burgonya ára 5,7 százalékkal nőtt; a zöldségféléké 6,4, a gyümölcsöké ennél jóval nagyobb mértékben, 23,4 százalékkal csökkent. A vágóállatok termelői árai 3,6 százalékkal emelkedtek, ezen belül a vágósertés és a vágómarha ára nőtt (13,0, illetve 10,3 százalékkal), a vágóbaromfié csökkent (6,6 százalékkal). Az állati termékek árai az idei év első hét hónapjában 18,3 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a tejé 26,1 százalékkal visszaesett, a tojásé 5,5 százalékkal nőtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!