Hírek

2009.09.15. 09:48

Elemzők: a Fidesznek meg kell birkóznia a Jobbikkal

A politika "beárazta" a jövő évi választások eredményét, de hogy ez előny vagy hátrány a legnagyobb ellenzéki pártnak, abban eltérnek a vélemények.

Inforádió - VG Online

Török Gábor a Vision Politics igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában úgy látta: a Fidesz ebben a helyzetben megteheti, hogy terveiből szinte semmit sem árul el. Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója ugyanakkor azt mondta: a legnagyobb ellenzéki párt azt üzeni, hogy gyors megoldást nem adhat a problémákra, de perspektívát igen.

Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója szerint sem erejét, sem támogatottságát, sem struktúráját tekintve nincs alternatívája a kormányzóképesség szempontjából a legnagyobb ellenzéki pártnak. Hozzátette: ez áll Orbán Viktor Fidesz-elnök beszédeinek középpontjában is, valamint az, hogy a Fidesz sem tud gyors megoldást adni a problémákra, de perspektívát igen.

Török Gábor, a Vision Politics igazgatója szerint ugyanakkor fordítva is elsülhet az, ha a Fidesz egyetlen lehetséges erőként tűnik fel, hiszen vannak, akik ilyenkor a gyengébbik erőre szavaznak, hogy ellensúlyozzák a másikat. A taktika ugyanakkor a Jobbik támogatóinak megszerzése szempontjából hasznos lehet.

Arra is rámutatott: a jelenlegi helyzetben a legnagyobb ellenzéki párt semmi konkrétat nem mond arról, milyen lépéseket tervez.

Giró-Szász András szerint, míg tavasszal a szocialisták számára nem volt racionális érv az előre hozott választások mellett, a most benyújtott költségvetési javaslatnak vannak olyan elemei, amelyek a jövő év elején tovább ronthatnak a kormánypárt helyzetén: az újabb elvonások miatt még alacsonyabb eredményre számíthatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!