Hírek

2009.09.16. 15:53

Munkában az új japán kormány

A japán parlament beiktatta hivatalába Hatojama Jukio miniszterelnököt, az augusztus végi választásokon győztes Demokrata Párt vezetőjét.

Reuters - VG Online

Az új kormánynak biztosítania kell a bimbózó gazdasági fellendülés kibontakozását, elkerülve a GDP 200 százaléka felé tartó adósságállomány további növekedését. Utóbbi szempontjából elemzők megnyugodva vették tudomásul Fudzsi Hirohisza veterán parlamenti képviselő pénzügyminiszteri kinevezését.

A diplomáciai porondon Hatojama a jövő héten Washingtonban mutatkozik be. Az új kormányfő korábban az eddigieknél függetlenebb, vagyis az Egyesült Államoknak kevésbé alárendelt külpolitikai kurzust ígért.

Washingtoni látogatásán Hatojama azonban várhatóan igyekszik majd megnyugtatni Barack Obama amerikai elnököt a jó kapcsolatok fenntartása melletti elkötelezettségéről, és talán a Japánban állomásozó amerikai csapatokról szóló megállapodás újratárgyalásának kezdeményezését is elhalasztja.

A gazdaságpolitika terén a demokrata párt a kampányban azt ígérte, hogy az export helyett a fogyasztói keresletet teszi meg a gazdaság motorjának. A fogyasztás élénkítésére a gazdáknak és a gyermekes családoknak adott juttatások emelését, valamint az autópályadíjak eltörlését helyezte kilátásba. Az intézkedéseket a pazarlónak tekintett kormányzati beruházások leállításából finanszíroznák.

A tervek között szerepel a kormányzati döntéshozatal centralizálása is a bürokraták túlzottnak tekintett hatalmának megtörésére. Ennek érdekében nemzeti stratégiai iroda néven egy új testületet állítanak fel, amely vélhetően a költségvetés előkészítésében is szerepet kap majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!