Hírek

2009.09.12. 05:36

Nemzetbiztonsági kupleráj

Hogy azok a töketlenkedések, amelyeket a nemzetbiztonsági szolgálatok mutattak be a cigánygyilkosságok ügyében, vajon kizárólag a politikának „köszönhetőek-e”, nem tudom eldönteni, annyi azonban bizonyos, hogy ma egy községi önkéntes tűzoltó egyesületnél sincs olyan kupleráj, mint a „cégnél”.

Stanga István

Hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársai vajon hasonlítanak-e azokhoz az „elődeikhez”, akiket az idén elhunyt Bacsó Péter felejthetetlen alkotásában, „A tanú”-ban láthattunk, nem nagyon tudnám megmondani, annyi azonban bizonyos, hogy míg a filmbéli Virág elvtárs szerint a kémekben „pont az a gyanús, hogy nem gyanúsak”, addig az NBH „szakemberei” a cigánygyilkosságok egyik feltételezett elkövetője kapcsán arra az érdekes következtetésre jutottak, hogy „pont az nem gyanús, ami gyanús”. Hiszen mással aligha lehet magyarázni azt, hogy bár a cigányok elleni támadások egyik feltételezett elkövetőjét a szolgálat már egy jó ideje ideje szemmel tartotta (nem csupán a nézeteit ismerték, de azzal is tökéletesen tisztában voltak, hogy épp fegyvervásárlásra készül), később mégis megszüntették a megfigyelését, mondván „semmilyen újabb adat vagy információ nem keletkezett” az ügyben, nem is beszélve arról, hogy az illető „kifelé jön a szélsőséges világból, kivált bizonyos csoportokból”. Nos, ha az elemzések és értékelések más esetekben is ennyire „pontosak”, az nem egyszerűen nem vet jó fényt az NBH-ra, de könnyen hihetővé teszi azt a történetet is, amelyről szintén az interneten keringő „dokumentumokban” olvashattunk először, és amely százszorta nagyobb blamázs az előbb említett sztorinál. Igen, arról az állításról van szó, amely szerint a sorozatgyilkosságokkal meggyanúsított férfiak egyike a Katonai Biztonsági Hivatalnak dolgozott..., „dolgozott” – mondom –, mert az illető beszervezett ügynök voltát ugyan határozottan cáfolták az illetékesek, mindez azonban messze nem jelenti azt, hogy nem adott ilyen-olyan információkat a megbízóinak. És innnetől kezdve kezd iszonyú kínossá válni ez az egész...

Mert bár az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának a minapi ülésén elhangzottak államtitoknak minősülnek, az eseményt követő tájékoztatók  a figyelmes szemlélőknek meglehetősen sok dologról árulkodtak. Ott van mindjárt a liberálisok parlamenti képviselője, Gulyás József, aki nemcsak azt mondta, hogy az érintett „nem volt beszervezett ügynök, az egészen biztos”, hanem azt is, hogy „a katonai szolgálattal való együttműködéséről azokat kell kérdezni, akik ezzel foglalkoznak”, és akkor még egyáltalán nem szóltam azon véleményéről, miszerint a honvédelmi tárca vezetőjének vizsgálatot kell(ene) indítania a katonai biztonsági szolgálatnál. Ennél is beszédesebb volt azonban a bizottsági elnök, a kereszténydemokrata Simicskó István, aki az általa csak „együttműködő személy”-nek nevezett figurára kapcsán azt fejtegette, hogy tudniillik érthetetlen amikor „valaki rasszista körökben jár, ezekről jelentést ad, majd elmegy a társasággal gyilkolni”. Hát, ennél egyértelműbb nyilatkozatot régen hallottam..., és ez még akkor is igaz, ha örömre aztán végképp nincs okunk, mert azok a visszás dolgok, amelyek most a polgári, illetve katonai nemzetbiztonsági szolgálatok működéséről kiderültek, akkora kuplerájról árulkodnak, ami egy falusi önkéntes tűzoltó egyesületnél is elképzelhetetlen, nemhogy a „cégnél”. Az okok? Nos, lehet szó természetesen dilettantizmusról, a hozzáértés hiányáról, ám jómagam inkább a politika „áldásos” közreműködésének tulajdonítom a történteket, amelyek ráadásul „kódolva” voltak..., mert hogyan is lehetne normális és – ami a fő – eredményes munkát elvárni egy olyan szervezettől, amelyet szünet nélkül ide-oda ráncigálnak a pártok, ahol egy-egy kormányváltást követően szélnek eresztik a fél csapatot, no, meg persze, ahol a politikai úgy cserélgeti a főnököket, mint más a koszos alsógatyáit. És amíg ez így marad, a mostanihoz hasonló töketlenkedéseken sem kell csodálkozni.     

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!