Hírek

2009.09.17. 13:10

Obama telefonált - Mégsem lesz rakétavédelmi pajzs Csehországban

A cseh miniszterelnök nyilatkozata szerint Barack Obama személyesen közölte vele: az Egyesült Államok lemond a Csehországba és Lengyelországba tervezett rakéta elhárító pajzsok megépítéséről.

Times Online - VG Online

Jan Fischer miniszterelnök elmondta: az amerikai elnök nem sokkal éjfél után hívta fel telefonon és közölte vele a hírt, amelyet a Cseh Köztársaság elfogadott.

Elképzelhető, hogy az amerikai kormány Robert Gates mai sajtótájékoztatója keretében hivatalosan is közli a nyilvánossággal: nem épülnek meg a Bush-kormány idején Csehországba és Lengyelországba tervezett rakétavédelmi pajzsok.

A Times Online véleménye szerint a lépés enyhíti majd Oroszország és az Egyesült Államok viszonyát, ugyanakkor aggodalmat kelt a Közép-európai régióban, ahol a pajzsot az amerikai katonai védelem zálogának tekintették.

Ezt támasztja alá a volt cseh kormányfő, Mirek Topolanek nyilatkozata is, aki szerint "nem jó hír" a döntés országa számára. Az orosz fél már üdvözölte a döntést, amely megfogalmazásuk szerint megfelel a két ország érdekeinek.

A The Wall Street Journal értesülései szerint a rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatos döntés egy 60 napos vizsgálati időszak végén született meg. A felmérés során az amerikai kormány állítólag úgy találta, hogy Irán rakétaprogramja nem fejlődött olyan mértékben, ahogyan az várható volt. Az iráni fenyegetés relatív csökkenésével pedig Európa és az Egyesült Államok fenyegetettsége is csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!