Hírek

2009.09.30. 15:32

Önkormányzati választás hatéves cilkusban? Új javaslatok

Öt vagy hat évre terjesztené ki az önkormányzati választási ciklust, illetve felülvizsgálná a települések, megyék finanszírozását a hét önkormányzati szövetség. Azt is javasolják, kétkamarás parlament biztosítsa az önkormányzatok képviseletét a törvényhozásban.

Ambrus Vilmos

Számos javaslatot fogalmazott meg az Önkormányzati Szövetségek Konzultatív Tanácsa az önkormányzati rendszer továbbfejlesztéséről és az érdekek érvényesítéséről. Mindenekelőtt stabil és kiszámítható rendszert szeretnének, de javasolják azt is, terjedjen ki öt vagy hat évre az önkormányzati választási ciklus.

Az önkormányzati szövetségek közös nyilatkozata szerint fejleszteni kell a települések és a megyék érdekegyeztetésének rendszerét, át kell tekinteni az önkormányzati finanszírozás rendszerét. Ugyancsak a javaslatok között szerepel a kétkamarás parlament létrehozása annak érdekében, hogy a második kamarában egyetértési jogot lehetne biztosítani az önkormányzatokat érintő kérdésekben.

Az önkormányzati szövetségek közös tanácskozásán valamennyi résztvevő éles kritikával illette a készülő költségvetést. Bár Molnár Gyula, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke elismerte, az önkormányzatok sem vonhatják ki magukat a válságkezelésből, ugyanakkor azt is mondta, arra kell törekedni, hogy a normatív támogatás csökkentése, valamint a működési költség elvonása minél kisebb mértékű legyen.

Wekler Ferenc, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségének elnöke arra hívta fel a figyelmet, a legtöbb elvonás a kistelepüléseket érinti, mivel 50 milliárdot venne el a készülő büdzsé hazai fejlesztési forrásaikból. Wekler szerint ezt a pénzt nem lehet európai uniós forrásokkal kiváltani, mert sok EU-s pályázati kiírásnak nem is felelnek meg a kistelepülések.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!