Hírek

2009.10.15. 08:49

150 kórházat egy tízmilliós ország közpénzekből nem tud fenntartani

Véget ért a huzavona a kórházvédők és a hatalom képviselői között. A kormány kénytelen-kelletlen engedett: csaknem megduplázta a gyógyítók által a lerongyolódott kórházak számára követelt 25 milliárdos többletforrást.

Nógrádi-Tóth Erzsébet

Lehet valami igazság abban, hogy az évről évre menetrendszerűen kirobbanó egészségügyi csetepaté az ágazatban túlzottan eluralkodott és rosszul értelmezett „demokrácia” következménye. Az önkormányzatok például – tisztelet a kivételnek –, akár szükség van a tulajdonukban lévő intézményre, akár nincs, ragaszkodnak hozzá. Tudják persze, hogy 150 kórházat egy tízmilliós ország közpénzekből nem tud fenntartani, de úgy vélik: zárják be inkább a szomszédos intézményt. Az önkényes kórházkarcsúsításba pedig már nem egy miniszter bukott bele. A közpénzből finanszírozott ellátási csomag pontos meghatározásától is úgy félnek a kormányok, mint ördög a tömjénfüsttől.Az államnak kell hát rendet vágnia, hiszen alkotmányos joga és kötelessége polgárai testi-lelki egészségének a megóvása – mondják mind többen. A rendcsinálás persze nem államosítás. De megköveteli az egészségügy központi tervezését és szervezését, irányítását, a gyógyítás, a gyógyítók megtépázott rangjának, a betegek elveszett bizalmának a visszaadását.

Nehéz műtét lesz, de nincs vesztegetni való idő. Az egészségügy nagyon beteg. Nem engedhető meg, hogy végképp ledöntse lábáról a pénztelenség és a pazarlás együtteséből fakadó erkölcsi nyomorúság.

A gazdasági válság jó alkalom lehet a közmegegyezésre, a szükségletekhez igazodó egészségügyi intézményrendszer kialakítására. A konszolidált egészségügy vonzóbb lesz a magántőkének is, amire égető szüksége van. Így akár középtávon megváltozhat az ágazat közmegítélése. És elfogadják a tényt: az egészségügy, az egészségipar nyomorúságos állapotában is nagyobb hasznot ad a nemzetgazdaságnak, mint amennyit kihasít a közös kasszából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!