Hírek

2009.10.03. 07:15

Alányalásból dög unalom

A Nap-keltét felváltó Ma Reggel nem azért rossz, mert a műsort afféle „one man show”-ként végigcsináló Süveges Gergő az ötezredik vendégénél már azt se tudja, fiú-e vagy lány, és még csak nem is amiatt, mert az idétlen és gyerekes Fidesz-bojkottot most a szocialisták szintúgy infantilis bojkottja váltotta fel, hanem mert ez a reggelenként feltálalt két óra húsz perc egész egyszerűen unalmas.

Stanga István

Eszem ágában sem lett volna elrontani Semjén Zsolt afölött érzett örömét, hogy a Fidesz és a KDNP által három éven keresztül bojkottált Nap-kelte a jelek szerint végleg eltűnt a Magyar Televízióból, ha nem kerül a kezembe az az interjú, amelyet a Kereszténydemokrata Néppárt vezetője az egyik napilapnak adott, és amelyben a Gyárfás Tamás fémjelezte reggeli műsor megszüntetése kapcsán olyasmiket  mondott, hogy „kitartásunk meghozta a gyümölcsét”, illetve hogy „helyreállt a normális állapot”. No, már most, természetesen így is föl lehet fogni a dolgot..., meg persze, úgy is (és ez szerintem jóval közelebb áll a valósághoz), hogy Gyárfásék kiebrudalása messze-messze nem a Semjén Zsolt által 2006-ban meghirdetett „legyünk durcásak”-féle médiapolitikának köszönhető, hanem annak a nyílt színi és szemérmetlen seggnyalásnak, amely a közszolgálati televízió vezetőitől a választások leendő győzteseinek (legyen szó akár a szocialistákról, akár a Fideszről) Magyarországon mindenkor kijárt és kijár, és amelynek – mint  Medveczky Balázs esetében is – nem annyira a politikai meggyőződéshez, mint inkább az alig-alig leplezett tévéelnöki ambíciókhoz van köze. Ennyit hát Semjén gyümölcsöt termő kitartásáról. Ami meg a „normális állapotot” illeti..., nos, egyfelől az MTV-ben a rendszerváltás óta eltelt két évtizedben egyetlen pillanatig se voltak rendezett viszonyok (hacsak a médiaháborút, a politikai tisztogatásokat, az elnökválasztási bohózatokat és a permanes pénztelenséget nem tekintjük annak), másfelől meg miért lenne normális, hogy reggelente a köztévében csak és kizárólag fideszes politikusok adják egymás kezébe a kilincset, ha ugyanezt az MSZP és az SZDSZ esetében   se tartottuk annak. Vagy most már nemcsak a műsor címe más, hanem a mérce is?

És ha már a Nap-keltét felváltó Ma Reggelnél tartunk... Ez a vadi új – és a Gyárfás-félénél összehasonlíthatatlanul elegánsabb – díszletek között zajló beszélgetős program annak dacára is lehetne jó, hogy sebtében hajították össze. De nem az. És nem elsősorban azért, mert a műsorfolyamot afféle „one man show”-ként végigcsináló Süveges Gergő a százhuszonharmadik vendégénél már azt se tudja, fiú-e vagy lány, és még csak nem is amiatt, mert az idétlen és gyerekes Fidesz-bojkottot most a szocialista párt nem   kevésbé infantilis, ráadásul letagadott (csak addig, „amíg nem tisztázódik a helyzet”) bojkottja váltotta fel, hanem mert ez a reggelenként feltálalt két óra húsz perc egészen egyszerűen unalmas. De fogalmazhatnám akár úgy is: nézhetetlenül unalmas. És ez azért jókora szégyen. Igen, szégyen, hogy a magyar adófizetők évi mintegy harminc milliárdjából üzemeltetett  közszolgálati televízió  láthatóan nem képes egy elfogulatlan, minőségi, a legkülönfélébb pártállású (no, meg persze, a párttalan) nézőket kiszolgáló reggeli műsort készíteni..., hiszen vagy egy olyan alákérdezős-alányalós, Verebes Istvánokkal és Lakat T. Károlyokkal operáló borzalom kerekedik ki, mint amilyenben a Gyárfás-csapat „jóvoltából” eddig lehetett részünk, vagy egy olyan álmosító, jellegtelen és érdektelen nulla (sőt, dupla nulla), mint amilyennel most Medveczkyék igyekszenek ébresztgetni az országot. Na, úgyhogy, ha a nagyon súlyos pénzekből fenntartott Magyar Televízió anyagi, erkölcsi, szellemi és szakmai erejéből csak és kizárólag annyira futja, amit láttunk és látunk, úgy ezzel a hiábavaló kísérletezéssel a lehető leggyorsabban fel kell hagyni. Hiszen már Lenin elvtárs is megmondta (de ha nem ő, akkor más), hogy ami nem megy, azt fölösleges erőltetni.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!