Hírek

2009.10.02. 07:15

Az EBRD adna pénzt a MÁV-nak, ha ...

Bizonyos feltételek mellett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) finanszírozást tud biztosítani a MÁV-nak, de csak hiteles reformlépések finanszírozásában tudna szerepet vállalni - írta pénteki számában a Népszabadság.

MÁV, EBRD, finanszíroz

Hargitai Zsuzsa, az EBRD irodavezetője a lapnak adott interjújában azt mondta: "a MÁV is a piacgazdaság felé nyithatna, ebben tudnánk támogatni, akár beruházási, átszervezési, hitelkiváltási oldalon". Megjegyezte, hogy a MÁV kapcsán már érkezett megkeresés.

Az EBRD számára kiemelten fontos, hogy a tulajdonos, jelen esetben az állam, elkötelezze magát a változások mellett, és azt pontos menetrend lefektetésével következetesen végigvigye.

"Azt szeretnénk, ha mihamarabb törvény születne a MÁV átalakításáról, benne a pontos teendőkkel és azok időzítésével. Száz-kétszázmillió euró hitelt ennek ismeretében tudnánk adni, természetesen állami garanciavállalás mellett" - mondta Hargitai Zsuzsa hozzátéve, hogy a pénzt többcélúan használhatják fel: történhet beruházás, állomásfelújítás, mérlegátalakítás, de akár önkéntességen alapuló leépítés is. Az irodavezető viszont kizártnak tartotta azt, hogy az EBRD ellenőrizetlenül, működésre adjon forrást.

Hargitai Zsuzsa az interjúban azt mondta: az EBRD az elfogadott szerkezetváltási menetrend, az abban foglalt célkitűzések megvalósulása szerint fizet. Előfinanszírozást nem vállalnak, ha bejönnek a számlák, és azokat jóváhagyják, akkor utalják a pénzt. Ez országtól, tranzakciótól független eljárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!