Hírek

2009.10.19. 14:06

Az Opel-saga folytatódik - Sarokba szorította Berlint az EU

Az Európai Unió nyomására Németország hivatalosan értesítette a General Motors és az Opel illetékeseit arról, hogy az ígért 4,5 milliárd eurós állami támogatást nem csak a Magna kaphatja meg.

Reuters - Világgazdaság Online

Az Európai Bizottság a múlt héten közölte: felmerült a gyanú, hogy Németország valószínűleg megszegte a közösség belső piacra vonatkozó szabályait azzal, hogy az állami támogatás feltételéül szabta, hogy a Magna és a Szberbank legyen az Opel új tulajdonosa – jelenti a Reuters.

A Karl-Theodor zu Guttenberg gazdasági miniszterhez írott levelében Neelie Kroes, az unó versenyjogi biztosa leszögezte: írásos nyilatkozatot vár Berlintől, amelyből az Opel és a GM számára egyértelműen kiderül, hogy a szubvenció nem kötődik befektetőhöz vagy üzleti tervhez.

Az Európai Bizottság szóvivője ma megerősítette: Németország eleget tett a bizottság kérésének, így az amerikai anyavállalat és az Opel esélyt kapnak arra, hogy újragondolják döntésüket, amelyről a német kormánynak tájékoztatnia kell az EU-t.

A korábbi pályázók közül az RHJ International közölte: most már a pénzügyi szektor az első számú prioritás számukra, többé nem érdekli őket az Opel üzlet. A Beijing Auto nem kommentálta a döntést, ahogyan a GM Europe sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!