Hírek

2009.10.01. 14:58

Bértárgyalás: elnapolva!

Hiába várták a munkáltatói oldal ajánlását, megmakacsolta magát az oldal a csütörtöki ORszágos Érdekegyeztető Tanács ülésén. Legközelebb két hét múlva tárgyalnak majd a jövő évi bérekről az érdekképviseleti felek.

Világgazdaság Online - HM

Amíg az alapvető elvekben nem tudnak egyetérteni a felek, addig a munkáltatói oldal nem fog ajánlás tenni – jelentette ki Dávid Ferenc, az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tegnapi ülésén. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára többek között a differenciált keresetnövelés bevezetésében várja az oldalak egyetértését.

Jó lenne, ha a tárgyalások eredményeképpen reálbérben nem csökkenne a munkavállalók keresete – mondta a tegnapi ülésen Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, és egyben a kormányzati oldal szóvivője.

Megítélése szerint ez kétféleképpen valósulhat meg: egyrészt a már elfogadott adószabályok módosulásával, ugyanis ez 2010. január 1-jétől nettó keresetnövekedést fog eredményezni a munkavállalók többségénél. Mivel azonban ez előbbi intézkedés az áltag alatti jövedelemsávokban nem biztosítható, a bruttó keresetek emelésére van szükség. Hozzátette: a kormány továbbra is fenntartja az OÉT két héttel ezelőtti ülésén benyújtott keresetnövelési ajánlását.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke továbbra sem változtatott a saját, és egyben a munkavállalói oldal álláspontján: még ilyen nehéz gazdasági helyzetben is, kötelező jelleggel meg kell emelni a minimálbér, valamint a garantált bérminimum összegét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!