Hírek

2009.10.09. 07:42

Financial Times: A Fidesz földcsuszamlásszerű győzelmet arathat

Magyarország már kifelé tart a gazdasági válságból, de továbbra is ki van téve olyan pénzügyi fertőzéseknek, amelyek esetleg más közép-kelet-európai országokból indulnak el - mondta a Financial Timesnak Bajnai Gordon

MTI Eco

A magyar kormányfő, aki pénteken tesz egynapos látogatást Londonban, a brit gazdasági napilap internetes kiadásában csütörtök este megjelent, Budapesten készült interjúban azt mondta: a térség valamennyi országát érinthetik járványok. "Először Magyarország terjeszthette volna a járványt (tavaly) a régió többi országában ... most már nem mi okozzuk a fertőzést, de megfertőződhetünk" - fogalmazott a miniszterelnök.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bármiféle ilyen pánik Magyarországon rövid életű lenne, mivel a magyar gazdasági alapmutatók "sokkal erősebbek", mint egy éve, amikor az ország az EU-hoz és a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordult 20 milliárd eurós mentőcsomagért. A kormányfő a lap szerint azt jósolta, hogy Magyarország a jövő évi parlamenti választások eredményétől függetlenül kitart az IMF által jóváhagyott kemény gazdasági program mellett.

A választásokon a jobbközép Fidesz várhatóan földcsuszamlásszerű győzelmet arat a kormányzó szocialisták felett - írta a Financial Times.

A lapnak nyilatkozva Bajnai Gordon azt mondta: jóllehet a Fidesz visszatérően támadja az ő és elődje, Gyurcsány Ferenc gazdaságpolitikáját, ő nem számít arra, hogy a párt feladná az EU/IMF-programot. "Nem adhatok biztosítékokat a Fidesz nevében. Nincs azonban okuk arra, hogy eltérjenek (e programtól) ... az ország hosszú távú érdekeinek ártana, ha valaki feladja ezt az irányt. Hatalmas gazdasági árat fizettünk képtelen gazdaságpolitikákért" - idézi a Financial Times a magyar miniszterelnököt. Bajnai Gordon felidézte, hogy a magyar IMF-programot a múlt hónapban meghosszabbították jövő márciusról októberig, így az ország hosszabb ideig marad a valutaalap felügyelete alatt, ami csökkenti a radikális gazdaságpolitikai váltások kockázatát. Emellett bármilyen kormánynak ügyelnie kell arra is, hogy ne destabilizálódjon a forint árfolyama, tekintettel arra a hatásra, amelyet ez az 1,7 millió magyarországi lakossági devizaadósra gyakorolhatna.

Bajnai Gordon szerint Magyarország visszanyerte hitelességét a piacon; a forint március óta hozzávetőleg 12 százalékot erősödött az euróval szemben. Az ország előtt azonban további feladatok állnak; a legfontosabb a 2010-es költségvetés elfogadtatása a parlamentben, valószínűleg november végén vagy december elején. A kormányfő "Európa legmegfontoltabb költségvetésének" életbe léptetése mellett tett hitet, tartva az IMF által jóváhagyott, 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánykorlátot - írta a Financial Times.

A lap szerint az átlagos deficit az EU-ban jövőre valószínűleg eléri a 7,3 százalékot. Magyarországot a évekig tartó, eltúlzott állami hitelfelvétel - amely a 2006-ban mért 9,2 százalékos államháztartási hiánnyal csúcsosodott ki - már azelőtt gazdasági nehézségekbe sodorta, hogy a globális válság 2008 közepén beütött. A Gyurcsány- és a Bajnai-kormány - az EU és az IMF segítségével - stabilizálta a gazdaságot, visszafogva a kiadásokat; ennek része volt a tizenharmadik havi nyugdíj eltörlése, valamint az áfaemelés - írta kommentárjában a Financial Times.

A lap felidézi, hogy a gazdaság mély recesszióban van, a kormány "7,6 százalékos" idei GDP-visszaesést jósol (a kormányzati előrejelzés valójában 6,7 százalékos GDP-mínusz - a tud. megj.). A kilábalás várhatóan gyenge lesz, kormánytisztviselők jövőre is még a gazdaság teljesítményének 0,9 százalékos csökkenésével számolnak, azzal együtt is, hogy az EU az új tagállamokban már szerény, 1 százalékos növekedést vár - fejeződik be a Financial Times ismertetése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!