Hírek

2009.10.08. 05:15

Herényiék és a haza üdve

Olyasmire már láttunk példát eleget, hogy a T. Ház örökbecsű tagjai miként is próbálják meg a hatalmukat megtartani, saját politikai túlélésüket az összes létező eszköz segítségével biztosítani, de az még – bármekkora is volt a baj – nem fordult elő (vagy legalábbis én nem emlékszem erre), hogy két párt csak és kizárólag azért hagyjon fel az háborúskodással, mert az szolgálná az ország előrejutását.

Stanga István

Miközben Stumpf István, a Fidesz-kormány kancelláriaminisztere az egyik rádióban arról elmélkedett, hogy Bokros Lajos MDF-es európai parlamenti képviselőből igen könnyen Orbán Viktor kihívója lehet (már amennyiben a volt pénzügyminiszter mögött – amolyan újragondolt olajfa-koalícióként –fölsorakoznának a szocialisták, valamint a liberálisok is), aközben Herényi Károly, a demokrata fórum országgyűlési képviselője azzal a meglepő (és mulatságos) kijelentéssel állt elő, hogy pártja mindenképpen kormányzati szerepre készül, és ennek érdekében a Fidesszel is koalícióra lépnének. No, már most, hogy Dávid Ibolya MDF-elnök legrégebbi és leghűségesebb „fegyverhordozója” egyeztetett-e az immár Playboy-sztárrá vált főnökével az ominózus televíziós fellépés előtt, az nem egészen világos, az azonban tény, hogy Herényi a beszélgetés során olyan forgatókönyveket vázolt fel, amelyek elég nehezen (vagy sehogyan sem) hozhatók szinkronba azokkal az elvekkel, amelyek mentén a néhai Antall József pártja az elmúlt időben kommunikált, no, meg természetesen politizált. És itt nem elsősorban arra a Herényi-megjegyzésre gondolok, hogy muszáj kormányra kerülniük, ha egyszer meg akarják valósítani a programjukat (értem én, a Fidesz pedig  elhajítja a sajátját), sőt, még csak nem is arra az okoskodásra, hogy ha Orbánék nem szereznek ötven százalékot, úgy kénytelenek lesznek őket keresni, lévén a Jobbik és a szocialista párt szóba sem jöhet, hanem arra a rendkívül veretes és mélyen megindító eszmefuttatásra, hogy tudniillik az MDF minden további nélkül hajlandó lenne elfelejteni a két párt közötti  vitákat, az ízléstelen torzsalkodásokat, a durva anyázásokat, mert ugye, ezt várják a választók..., ezt diktálja az ország érdeke..., ezt követeli meg a nemzet sorsa iránt érzett felelősség..., bla, bla, bla...

No, már most, én nemcsak készséggel, de a tőlem telhető legnagyobb örömmel elhiszem Herényinek, hogy széles mosollyal nyújt békejobbot azoknak, akik ötezerszer belerúgtak, és akikbe ő is ötezerszer belerúgott..., feltéve, ha cserébe nem várja el tőlem, hogy röhögés nélkül végighallgassam azokat az iszonyú közhelyeket és szóvirágokat, amiket a haza üdvéről összehordott. Mert az odáig még csak rendben van, hogy a politikában soha nem mondjuk, hogy soha, meg hát, ilyenkor, október 6-a és október 23-a táján tényleg nem is csengenek annyira rosszul „a haza minden előtt”-féle mondatok, na, de hogy egy magyar párt vagy politikus bármit is a köz érdekében, önzetlenül tegyen..., hát, eléggé hihetetlenül hangzik. És ezt nem a keserűség, különösen pedig nem valamiféle rosszindulat mondatja velem, hanem a tapasztalat. Hiszen olyasmire már láthattunk példát bőven, hogy a T. Ház örökbecsű tagjai miként is próbálják meg a hatalmukat megtartani, saját politikai túlélésüket az összes létező eszköz segítségével biztosítani, de az még – bármekkora is volt a baj – soha nem fordult elő (vagy legalábbis én nem emlékszem erre), hogy két párt csak és kizárólag azért hagyjon fel a háborúskodással, mert az szolgálná az ország előrejutását. Nem kizárt természetesen, hogy Herényi Károlyban egy második „haza bölcsét”, egy új Deák Ferencet tisztelhetünk, aki a hon felvirágoztatása végett még az ellenséggel (jelen esetben a Fidesszel) is kiegyezik, ám erre – őszintén szólva – magam igen kevés esélyt látok. De ha mégis tévednék, úgy én leszek az első, aki megkövetem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!