Hírek

2009.10.12. 07:56

Hitelszövetség: a forinthitelezés elősegítéséhez komoly kamatcsökkentés is kell

Devizában nyilvántartott hitelek kiváltása esetén az új hitel folyósítását csak a régi hitel devizanemében legyen lehetőség megtenni - áll a Magyar Hitelszövetség és a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete közleményében, amit a Magyar Nemzeti Bank által kidolgozott, a felelős hitelezést ösztönző változtatási szabályokkal kapcsolatban fogalmaztak meg.

Világgazdaság Online

Tekintettel arra, hogy a meglévő hitelállományt már nem tudja érinti a változtatási javaslata, viszont a változások szigorítására a korábbi időszakban felvett hitelek szinte bebetonozódnak, a hitelkiváltás, mint lehetőség egy kedvezőbb hitelre, sok esetben szinte lehetetlenné válik. Ennek elkerülésére a Magyar Hitelszövetség és a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete azt javasolja, hogy azokban az esetekben, amikor át kell szerződtetni az ügyfelet egy másik konstrukcióra, például fizetési könnyítés érdekében, vagy többlethitelt nem eredményező hitelkiváltás történik, a hitelintézeteknek meg kell adni az egyedi kockázatkezelés és a fedezet terhelhetőségére vonatkozó szabadságot.  Devizában nyilvántartott hitelek kiváltása esetén az új hitel folyósítását csak a régi hitel devizanemében legyen lehetőség megtenni, ezzel elkerülhetőek azok az árfolyamváltozásból adódó terhek, amelyek az adósokat terhelik, és a hitellezáráshoz saját forrást igényelnek – fogalmaz a közlemény.

A jövedelmek terhelhetőségénél előtérbe kell helyezni egy meghatározott megélhetési költséget, és a törlesztő-részletek arányát a szabad jövedelmekhez kell igazítani. A megélhetési költségek megállapításához általánosan is elfogadható a KSH által közzétett érték – szól a közlemény. Ebben az esetben a jövedelmek terhelhetőségére forint hitelek esetében 90 százalékot, míg devizahitelek esetében 70 százalékot javasolnak.  Módosításaikat a lakáscélú hitelek vonatkozásaiban tették meg, a fogyasztási típusú jelzáloghitelek esetében a jelenlegi hitelezési politika már óvatosnak mondható, fontos azonban kijelenteni, hogy a nem kötött felhasználási célú jelzáloghitelezésben a jövedelmek megléte lehet csak elfogadható – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!