Hírek

2009.10.21. 10:14

Idén kevesebb vagyonosodási vizsgálatot fejez be az APEH

Az idén jóval kevesebb vagyonosodási vizsgálatot fejez be az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), mint a korábbi években.

VG

A jelek szerint azonban a revizorok már nagyobb sikerrel találják meg azokat, akiknél valóban kérdéseket vet fel a vagyon adózott eredete. Miközben az idén alig több mint 2500 vagyonosodási vizsgálat végére tett pontot az APEH, 2007-ben 11 ezret meghaladó számú, tavaly pedig több mint hatezer ilyen ellenőrzést fejeztek be.

Fontos jelzőszám, hogy hány esetben állapított meg az adóhivatal adó- vagy járulékelmaradást (hivatalos nyelven az ilyen ellenőrzéseket nevezik megállapítással zárult vizsgálatoknak). Ezen a téren nem látszik jelentős előrelépés – a megállapítással zárult vizsgálatok aránya 2007 óta folyamatosan 67-68 százalék körül mozog –, és csökkenő trendet mutat az adókülönbözetek összértéke is. Ez utóbbi ugyanakkor az ellenőrzések számát figyelembe véve nem is meglepő.

A kiválasztási szempontok élesítésére utal azonban az, hogy egy-egy vizsgálat során évről évre nagyobb adótartozást tárnak fel a revizorok. Míg 2007-ben egy vagyonosodási vizsgálat 3,8 millió forintot hozott – adókülönbözet formájában – az állam konyhájára, addig az idén ez a szám már 4,6 millió körül jár. Ha pedig csupán azokat az eseteket vesszük figyelembe, ahol valóban találtak kivetnivalót az elszámolásokban, a 2007-es 5,6 millió helyett már 8,8 millió forintot hoz egy-egy ellenőrzés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!