Hírek

2009.10.14. 10:20

Kósa: Nem tudjuk milyen csontvázak esnek még ki a szekrényből!

A debreceni polgármester szerint szocialista kormányzás idején kiszámíthatatlan az önkormányzatok finanszírozása.

Világgazdaság Online

Kósa Lajos az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélekedett, hogy az egész költségvetési tervezést abba kellene hagyni. A politikus arról is beszélt, hogy az ország működésének fenntarthatósága érdekében drámai mértékben csökkenteni kell az önkormányzatok feladatait.

A kormányzó szocialisták minden évben megváltoztatják az önkormányzatok finanszírozását, ami emiatt kiszámíthatatlanná válik - mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere az InfoRádió Aréna című műsorában. A Fidesz alelnöke hozzátette: a kormány a különféle normatívákat most egybegyúrta, ám ez kevesebb pénzt jelent majd, mint korábban.

"A költségvetési tervezést ebben a formában abba kellene hagyni" - jelentette ki Kósa Lajos, aki szerint már a közalkalmazotti bértábla számítási rendszere is áttekinthetetlen, mert rengeteg benne a kivétel és a különszabály.

A debreceni polgármester hozzáfűzte: mindehhez a szocialisták olyan környezetet teremtenek, amelyben a jogszabályok már a megszületésükkor is értelmezhetetlenek.

Kósa Lajos szerint a kiszámíthatatlanság nem csak az önkormányzatok munkáját nehezíti meg. "Tudok egy csomó olyan állásfoglalást mutatni különböző áfa-számítási problémákban, amelyeket maga az APEH sem tud értelmezni. Fehérváron így értelmezik, Nyíregyházán amúgy, Debrecenben még máshogy" - magyarázta.

A Fidesz alelnöke szerint azt pontosan még nem lehet előre látni, hogy az újonnan megalkotott büdzsé milyen változásokat hoz majd az önkormányzatok számára. "Csak azt nem tudjuk, hogy milyen csontvázak esnek még ki a szekrényből, márpedig ez drámaian módosíthatja a költségvetési pozíciónkat" - fejtegette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!