Hírek

2009.10.16. 12:30

Vasutassztrájk - csak a vonatokat fűtenék

Eredménytelen volt pénteken a munkabeszüntetés idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásról tartott tárgyalás a sztrájkra készülő Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV képviselői között. A megbeszélést a felek, a vasúttársaság kezdeményezésére hétfőn 8 órakor folytatják.

MTI Eco

Sigulinszky Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője a tárgyalást követően az MTI-nek elmondta, bízik abban, hogy hétfő reggelig nem lesz sztrájk. A VDSZSZ korábban azt közölte, hogy sztrájk bizottsága a napokban dönt a gördülő sztrájk folytatásának időpontjáról.

A szokásos napi 3.200 vonat indítása helyett 508 közlekedtetését kérte a MÁV a szakszervezettől, de az a korábbi álláspontjával ellentétben, egyetlen vonat indítását sem vállalata a sztrájk idejére. A szakszervezet csak az álló vonatok fűtését és világítását ajánlotta fel elégséges szolgáltatásként, szemben a korábbi álláspontjával, amikor mintegy 300 vonat indítását tartotta lehetségesnek - mondta a szóvivő.

Sigulinszky Tibor elmondta, a szakszervezet lebegteti, hogy milyen típusú sztrájkot akar. Elképzelhető, hogy egy-egy állomáson csak egy-két óráig sztrájkolnak majd a dolgozók, de ez elég ahhoz, hogy a teljes menetrend felboruljon.

A szakszervezet múlt pénteken jelentette be, hogy sztrájkol, mert a vasutas társadalom számára elfogadhatatlannak tartja a tervezett megszorításokat, a költségtérítésben tervezett elvonást és a vasút átalakítását, amelynek következtében vasutasok ezrei válhatnak munkanélkülivé.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke a választmányi és az elnökségi ülést követő keddi sajtótájékoztatón közölte, hogy térben és időben gördülő sztrájkot tartanak majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!