Hírek

2009.11.01. 12:07

Ukrajna segítséget kér a H1N1 leküzdéséhez

Lengyel kollégájától kér segítséget az ukrán elnök az új influenza terjedésének megakadályozására. Viktor Juscsenko és Lech Kaczynski telefonon beszélt a vírus terjedése miatti ukrajnai helyzetről. Ukrajnában eddig 48 ember halt bele az új influenzába.

MTI

Viktor Juscsenko ukrán és Lech Kaczynski lengyel elnök megbeszélésén szó volt arról, hogy Lengyelország miként nyújthat segítséget Ukrajnának. Viktor Juscsenko közölte, hogy továbbítja az illetékes lengyel szerveknek az ukrajnai járványhelyzettel kapcsolatos információkat.

Viktor Juscsenko elmondta, hogy eddig Ukrajnában 48 ember halt meg a H1N1 vírus okozta betegség miatt. Ukrajnában az első újinfluenzás halálesetek után Európában egyedülálló drasztikus intézkedéseket vezettek be. A kormány pénteki ülése után Julija Timosenko bejelentette: három hétre bezárják az iskolákat, nem tartanak tömegrendezvényeket, és korlátozzák az utazásokat.

A kormányfő kilátásba helyezte: megvonják a működési engedélyt azoktól a gyógyszertáraktól, amelyek nem rendelkeznek minimális vírus elleni gyógyszerrel vagy túlságosan drágán adják ezeket a szereket. Az ország kilenc nyugati megyéjében rendelt el a kormány karantént.

Pénteki hivatalos adatok szerint négy nyugat-ukrajnai megyében - Lemberg (Lviv), Ivano-Frankivszk, Csernyivci és Ternopil megyékben - összesen 81 ezer ember szenved vírusos eredetű légzőszervi megbetegedésben, és 2341 embert ápolnak kórházban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!