Hírek

2010.01.06. 09:40

Csak tűzoltásra elég a kórházaknak a 6 milliárd plusz

A napokban jut el a kórházakhoz a kormányzattal a múlt év októberében kötött megállapodás szerint járó 6 milliárd forint többletforrás, amelyet december 28-án utalt át az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

Világgazdaság

A pénzt a tavaly októberi teljesítmények alapján osztotta szét az OEP. A megállapodás szerint november elején 4,5 milliárdot kaptak, s a 6 milliárdot január közepén további 38 milliárd követi. Egyúttal három helyett két hónap után fizeti ki ezentúl a pénztár a gyógyítási teljesítmények után járó díjakat.

A 6 milliárdból 78-80 millió forint jut a veszprémi megyei kórháznak, ez az átütemezett beszállítói számlákra megy el – mondta a Világgazdaságnak Rácz Jenő, az intézmény főigazgatója, korábbi egészségügyi miniszter, a Magyar Kórházszövetség megválasztott elnöke. Az évi 8 milliárdos költségvetésből gazdálkodó intézmény a többletforrásokból január végéig ki tudja egyenlíteni az összes harminc napon túli adósságát.

Ám a gazdasági társaságként működő kórház ez évi üzleti tervében egymilliárd forint veszteséggel számol, így a zavartalan betegellátás érdekében szükség lesz a tulajdonos önkormányzat beavatkozására. Annál is inkább, mivel számítások szerint a múlt évhez képest az idén az OEP 30 százalékkal kisebb teljesítményt finanszíroz náluk, emiatt jelentős lesz a bevételkiesés és bővülhet a várólista.

Ettől tart Csiba Gábor, a miskolci súlyponti kórház főigazgatója is. Intézményükben 10 százalékkal lesz kisebb a tervezett teljesítmény a tavalyinál, ez náluk egyhavi OEP-bevételkiesést jelent, így tovább nőnek majd a várólisták. A főigazgató egyben a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, s úgy látja: a szűkös költségvetés miatt a januári átmeneti javulás után a kórházaknak márciusra ismét számolni kell a kiegyenlítetlen beszállítói számlák felhalmozódásával. Spórolni ugyanis csak az olcsóbb gyógyszerek alkalmazásával, a szerényebb élelmezéssel és a takarítással lehet, ám ez viszonylag kis tétel a költségekben, azok 60-70 százalékát a bér teszi ki. A létszámcsökkentésben pedig már semmi tartalék sincs, az már a betegellátás rovására menne – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik