Hírek

2010.01.20. 14:08

Újabb erős földrengés rázta meg Haitit

A Richter-skála szerint 6,1-es erejű földrengés rázta meg Haitit szerdán - közölte az Egyesült Államok földtani intézete (USGS). A múlt heti földmozgás után egymillióan váltak hajléktalanná a világ egyik legszegényebb országában.

mti

A helyi idő szerint reggel hat óra után pár perccel bekövetkezett földmozgás epicentruma a fővárostól, Port-au-Prince-től 56 kilométerre északnyugatra volt, hipocentruma (fészke) pedig mindössze tíz kilométer mélységben. Az emberek pánikba esve szaladtak ki az utcákra, sérültektől, anyagi károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

Káosz és erősödő erőszak jellemzi a haiti helyzetet. A világ számos országa küldött segélyszállítmányt, de a korlátozott helyi infrastruktúra és most már az üzemanyaghiány is nehezíti az ivóvíz és az élelmiszer-szállítmányok, a sátrak szétosztását. A túlélők egyre elkeseredettebbek.

A főváros, Port-au-Prince amerikai irányítás alá helyezett repülőterén, naponta kétszáz gép landol, de még így is számos segélyszállítmány várakozik a szomszédos Dominikában. Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet 12 tonna orvosi felszerelést szállító repülőgépétől már háromszor tagadták meg a leszállási engedélyt. Az amerikai tengerészgyalogosok ma új leszállópályát nyitnak a fővároson kívül. Várhatóan ma érkezik Port-au-Prince-be a magyar Baptista Szeretetszolgálat második, négytagú egészségügyi csoportja.  Az ENSZ Biztonsági Tanácsa átmenetileg három és félezer békefenntartó katonát és rendőrt vezényelt a karibi szigetországba. A polgári védelem hetvenöt ezerre becsüli a halálos áldozatok, és 250 ezerre a sérültek számát. Egymillióan váltak hajléktalanná a múlt heti földrengés után a világ egyik legszegényebb országában.

Az amerikai külügyi szóvivő Washingtonban újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a rendelkezésre álló infrastruktúra korlátozott volta akadályozza, hogy még több ivóvizet, élelmiszert és sátrat szállítsanak a karibi országba. Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet Párizsban kiadott közleményben kifogásolta, hogy létfontosságú orvosi felszerelést szállító repülőgépétől vasárnap este óta háromszor tagadták meg a leszállási engedélyt Port-au-Prince repülőterén, s a Haitival szomszédos Dominikai Köztársaságba irányították. A gép tizenkét tonna felszerelést, közte gyógyszereket, sebészeti eszközöket és művesekezeléshez szükséges berendezéseket szállított volna a rászorulóknak. A segélyszervezetnek több mint hétszáz munkatársa dolgozik Haitiban.

A karibi országban üzemanyaghiány alakult ki, hosszú sorok kígyóznak a töltőállomások előtt, amelyek felemelték áraikat és kis mennyiségben adnak ki üzemanyagot. Sok helyi autós napok óta hasztalan próbálja megtankolni járművét. Az üzemanyaghiány akadályozza az élelmiszersegélyek, ivóvíz és gyógyszerek szétosztását, közúton történő célba juttatását is. A karibi országba vezényelt amerikai haderő szerint az üzemanyagimportot bonyolító haiti kikötők rendben működnek, az üzemanyagnak a töltőállomásokra történő eljuttatását logisztikai gondok és a megfelelő személyzet hiánya gátolja.

Hugo Chávez baloldali venezuelai elnök segítséget ígért Haitinak a gondok orvoslásához. Venezuela washingtoni nagykövetsége közölte, hogy csütörtökön megérkezik a Dominikai Köztársaságba a venezuelai állami olajtársaság által küldött 225 ezer hordónyi benzin és dízelüzemanyag. A külképviselet nem részletezte, hogy az üzemanyagot onnan hogyan továbbítják Haitiba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!