Hírek

2010.03.03. 17:03

A Fidesz is elszámoltatásokat ígér

A Fidesz – ha kormányra kerül – a törvényes keretek között végre fogja hajtani az elszámoltatást, ugyanis minden érintettnek felelnie kell azért, ami a közvagyonnal összefüggésben az elmúlt nyolc évben történt – mondta Balsai István, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója.

MTI

Balsai István budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy a Népszava értesülése szerint az ellenzéki párt feljelentése nyomán különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt nyomoz a Legfőbb Ügyészség a Magyar Posta székházának eladása és az új ingatlan bérlése miatt. A Fidesz február 18-án tett feljelentést a legfőbb ügyésznél a Magyar Posta székházainak ügyében.

A párt elnöki stábjának jogi igazgatója szerdán emlékeztetett: egyrészt a Magyar Posta egykori, Krisztina körúti székházának értékesítése miatt tettek feljelentést, másrészt a posta új, XIII. kerületi székházának bérletével kapcsolatban, hűtlen kezelés gyanúja miatt. A Krisztina körúti épületről szólva azt mondta, a Fidesz szerint az eladásnál olyan vagyonvesztés történt, amelyet csak szándékosan lehetett elkövetni, és amely megalapozza a hűtlen kezelés gyanúját. Közölte: a Buda egyik legdrágább helyén fekvő épületet négyzetméterenként alig 200 ezer forintért "pocsékolta el" a tulajdonjogot gyakorló vagyonkezelő, illetve a posta akkori vezetése.

A másik "postaszékház-ügy" a XIII. kerületi irodaház 10 évre szóló bérbevétele. Ezzel kapcsolatban Balsai István azt mondta, a 10 éves időtartamra szóló bérleti díj összesen mintegy 10 milliárd forint, holott a hitelképes, nyereséges posta saját tulajdonú székházát is rendbe tudta volna hozni, vagy egy új székházat is fel tudott volna építeni. Ehelyett eladósította az adófizetőket - jegyezte meg.

A fideszes politikus úgy fogalmazott, úgy látszik, hogy az ügyészségnek a feljelentésük elegendő volt ahhoz, hogy nyomozást rendeljen el. "Kíváncsiak vagyunk, hogy (...) a súlyos kár okozásával kit lehet majd felelősségre vonni" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy pártja szerint a privatizációs döntéseknél nem köz-, hanem magánérdekek domináltak. Balsai szerint ha majd egyszer az utókor az elmúlt éveket valamilyen jelzővel látja el, akkor "nem jár messze az igazságtól, ha azt jósolja", hogy az eltelt időszakot az "ingatlankupecek kormányának" aposztrofálják majd.

A fideszes feljelentés másnapján, február 19-én a vagyonkezelő azt közölte: nem érte gazdasági hátrány a Magyar Postát a székházeladásnál, sőt összességében nyereség keletkezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!