Hírek

2010.03.29. 05:53

Egy lebilincselő(s) történet

Meg kell mondanom őszintén, hogy én ebben a Morvai Krisztina-féle kerékbilincselős históriában a Jobbik államfőjelöltjének hiszek..., hiszen nincs is annál életszerűbb történet, mint hogy a szabálytalanul parkoló EP-képviselővel szemben egy olyan – közterület-felügyelőnek álcázott –provokátor intézkedik, aki a mentelmi jog révén akarja csőbe húzni a harcos jogvédőt.

Stanga István

Az, hogy ebben a Morvai Krisztina-féle kerékbilincselős históriában valaki nem mond igazat, a napnál is világosabb. Most már csak azt kellene tudni, vajon ki. Igen, kellene, mert noha nem egy világrengető esetről van szó, azért messze nem mindegy, hogy egy közterület-felügyelő áll-e hadilábon az igazsággal, avagy Magyarország egyik európai parlamenti képviselője és potenciális államfőjelöltje hazudozik össze-vissza. A történetek ugye, egészen addig megegyeznek, hogy tudniillik Morvai Krisztina nagy sebbel-lobbal megérkezik a József nádor térre, ahol egy csöppnyi szívfájdalom – no, meg persze, behajtási engedély – nélkül leparkol. „Természetesen” a járdára, utóvégre „a magyar jobboldal nagyasszonyának” ennyi kiváltság igazán jár..., már legalábbis elvben, mivel a helyszínre érkező közterület-felügyelők teljesen másként ítélték meg a helyzetet. Ők ugyanis Morvaival hajszál pontosan úgy bántak, mint az egyszerű földi halandókkal, közölve, ha leperkál hétezer forintot, volt bilincs, nincs bilincs, mindenki ballaghat a saját dolga után... Na, és ez az a pont, ahonnan kezdve az eseményekre EP-képviselő és „bilincses” ember másként-másként emlékszik. Utóbbi azt állítja (nem mellesleg így szerepel az esetről készült jegyzőkönyvben is), „a kerékbilincs felszerelése közben megérkezett a gépjármű tulajdonosa, Morvai Krisztina Európai Parlamenti képviselő asszony, majd kijelentette, hogy nála nincsen pénz, de képviselői mentelmi jogára hivatkozva kérte a kerékbilincs ingyenes eltávolítását”. Miután azonban közölték vele, ebben az esetben „a vezetőség felé kell jeleznie a történteket”, azonnal távozni akart, ám végül – elkerülendő a súlyosabb következményeket – a fizetés mellett döntött.

És mit mond Morvai Krisztina? Nos, az ő története a közterület-felügyelő  kissé szimpla sztorijához képest számomra nem csupán életszerűtlennek, de helyenként kifejezetten zagyvának, sőt, mellébeszélés-ízűnek tűnik. És itt nemcsak az eset kapcsán kiadott közlemény olyan mondataira utalok, miszerint „az elmúlt húsz évben politikus bűnözők sora követett el – főleg a nemzeti vagyon kárára – nagyon súlyos gazdasági bűncselekményeket úgy, hogy a mentelmi joga mögé próbált bújni” (ami természetesen igaz, csak éppen semmi köze sincs a kerékbilincs-ügyhöz), sőt, még csak nem is a köztévében elmesélt rémregényre, hogy tudniillik azért volt kénytelen az EP-képviselői igazolványát lobogtani, mert Brüsszelben az összes többi iratát ellopták (hogy akkor hogy vezethetett...? ja, a jogosítványt mégsem lopták el), mint inkább arra a rettenetesen kínos magyarázkodásra, amit a mentelmi jogára való hivatkozás kapcsán előadott. Már önmagában az se túlságosan hihető, hogy a „menekülésnek” ezt a módját a közterületes javasolta volna, az meg minden másnál elképesztőbb, hogy Morvai ebben a szerencsétlen alakban is provokátort vél felfedezni („az egész mentelmi jog témát a helyszínre irányított provokátor hozta fel, sikertelenül”)..., aki mellesleg nem csupán provokátor, hanem valamiféle jövőbe látó is lehet, másként honnan a fenéből tudta volna, hogy a melegjogok volt élharcosát aznap lehet majd egy kicsit provokálni. Hacsak persze, nem állt ugrásra, pontosabban provokációra készen, hogy amint Morvai szabálytalankodik, sovány malac vágtában induljon is a József nádor térre. No, de bárhogy is van, annyi bizonyos, hogy itt két, egymással köszönö viszonyban se lévő történet áll egymással szemben. Ami csak azért nem baj, merthogy nem nehéz eldönteni, melyik a valós.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!