Hírek

2010.03.28. 12:52

Életfogytig tartó kényszermunkára ítéltek három magyart Szenegálban

Az életfogytig tartó kényszermunka mellett súlyos pénzbüntetést is kiróttak az egyebek mellett gyilkosság vádpontjában is elítélt három magyar "zsoldosra" - adta hírül az Afrique Libre szenegáli újság honlapja vasárnap.

MTI

A bűnösöknek - a szombat esti ítélet szerint - áldozatuk hozzátartozóinak kell kártérítést fizetniük több millió afrikai valutaközösségi frankban. (Az afrikai valutaközösségi frank, vagy CFA-frank korábban a francia frankhoz, ma az euróhoz kötött árfolyamú pénznem. A Szenegálban is fizetőeszközként használt 100 CFA-frank megközelítőleg 40 forintot ér.)

Az ítélet szerint a meggyilkolt taxisofőr két özvegyének egyenként 10-10 millió CFA-frank értékű összeget kell kifizetniük. Az áldozat volt feleségét, akivel négy közös gyermekük van, 20 millió CFA-frank illeti. Az áldozat 13 felnőtt gyermekének együttesen két és fél millió, fivérének és nővérének pedig egymillió jár. Az elrabolt terepjáróért majd 3 millió CFA-frank kártérítést kell kifizetniük.
 
A vádirat szerint a 29 éves G. Géza, a 32 éves N. Zoltán és a 34 éves F. Tamás 2006 áprilisában megfojtotta szenegáli taxisofőrjét, aki bérbe adta nekik a terepjáróját. A védelemnek 15 napja van a fellebbezésre.
 
Szenegálban a kormány elismeri az állampolgári jogokat, de az amerikai külügyminisztérium március elején nyilvánosságra hozott, a tavalyi esztendőt összegző jelentéséből azonban kiderült: a nyugat-afrikai ország igazságszolgáltatási rendszerében számos probléma jelentkezik. Ezek közé tartozik, hogy a fogvatartottakkal embertelenül és megalázóan bánnak, a börtönök túlzsúfoltak, az előzetes letartóztatásban lévőknek néha túlságosan hosszú időt kell eltölteniük ügyük bírósági tárgyalása előtt.
 
Mindezek a problémák a három magyar elítélttel kapcsolatban is felmerültek. Tettüket 2006 áprilisában követték el, és néhány nap múlva már el is fogták őket. Az azóta eltelt időszakban Yves Marliere, Magyarország dakari tiszteletbeli konzulja igyekszik segíteni ügyükben. A konzul az MTI-nek korábban nyilatkozva elmondta: számtalan levelet írt, rengeteget utazott a magyarok ügyében. Az idén január 21-én, amikor Kótay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára egy tanácskozásra Dakarba utazott, és fogadta őt a miniszterelnök, elkísérte, és közbenjárt a kormányfőnél, hogy minél előbb tűzzék ki a tárgyalást. Az igazságügy-minisztérium utasította a dakari esküdtszéket, hogy március 22-ére tűzzék ki a tárgyalást, de a tolmács, Moirdjie Touret szenegáli-mali állampolgár nem jelent meg. A tiszteletbeli konzul kérésére ezért a szenegáli igazságszolgáltatás történetében példátlan módon szombaton ült össze az esküdtszék, s még aznap meghozta ítéletét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!