Hírek

2010.03.04. 13:40

Elfoglalták a tüntetők a pénzügyminisztériumot - Gondok Athénban

Görög tüntetők egy csoportja elfoglalta a pénzügyminisztérium épületét, más tiltakozók pedigtöbb utcát elbarrikádoztak Athénban. Mindeközben két német parlamenti képviselő azt javasolta a görög kormánynak, hogy egyes szigeteik eladásával csökkentsék Hellász hatalmas adósságállományát.

Világgazdaság Online

Mindent el kell adni, amivel az adósságot törleszteni lehet, köztük lehetnek lakatlan szigetek is - nyilatkozta Josef Schlarmann és Frank Schaeffler a Bildnek. a cikkben A liberális és konzervatív német politikusok a privatizáció kiterjesztését javasolják az utóbbi évtizedek legkeményebb kiadáscsökkentő intézkedéseire készülő görög kormánynak.

Ezzel tulajdonképpen megerősítették azt a felmérési eredményt, amely szerint a német adófizetők túlnyomó többsége ellenzi azt, hogy segítséget nyújtsanak a bajba jutott görögöknek. "A kormánynak radikális lépéseket kellene tenni az állami vagyon eladása ügyében" - hangsúlyozta Schaeffler.

A híre reagálva Dimitrisz Droutszasz külügyminiszter-helyettes annyit mondott: hallott arról, hogy el kellene adni az Akropoliszt, jelenleg az ilyen javaslatok nem célra vezetőek. 

Magát Athént időközben tüntetők szállták meg több helyen. A demonstrációkat különböző szakszervezetek kezdeményezték,  hogy így tiltakozzanak a költségvetési kiadások szerdán bejelentett drasztikus csökkentése ellen. 

Az eurótagság ugyanis csak ideig-óráig volt képes feltartani a nemzetközi pénzügyi válság hullámait. Athén mostanra a fizetésképtelenség szélére került. A körvonalazódó uniós mentőcsomag fejében a görögöknek fel kell adniuk valamit az eddigi kényelmükből. Tovább kell dolgozniuk pár évvel az eddigi, átlagosan 58 éves (!) nyugdíjba vonulásnál, a nyugdíjak befagynak (nem csökkennek!), a 14. havi (!) közalkalmazotti fizetésről le kell mondaniuk

Közben Görögország kész a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordulni segítségért, ha az uniós társállamok nem adják meg számára azt a pénzügyi támogatást, amelyet az utóbbi évtizedek legkeményebb kiadáscsökkentő intézkedéseinek bejelentése után vár tőlük - írta a csütörtöki Financial Times.

A görög kormány 4,8 milliárd euró értékű - a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő - költségvetési szigorításról döntött. Ez a harmadik megszorító csomag azóta, hogy fény derült a görög költségvetés valós helyzetére, vagyis arra, hogy az államháztartási hiány tavaly megközelítette az éves GDP-érték 13 százalékát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!