Hírek

2010.03.12. 10:00

Még egy hétig lehet gyűjteni a kopogatócédulát

Egy hetük maradt a pártoknak, hogy jelölteket állítsanak az áprilisi országgyűlési választásra, az Országos Választási Iroda (OVI) nyilvántartása szerint péntek reggelig 17 jelölőszervezet (esetenként két vagy három párt együtt) összesen 567 jelöltjét, illetve tíz független képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok.

MTI

Az országgyűlési egyéni választókerületben indulni szándékozó jelöltek március 19-ig gyűjthetik az ajánlószelvényeket, a gyűjtést a nyilvántartásba vett pártoknak és független jelölteknek be kell jelenteniük az adatvédelmi biztosnál is.
 
A jelöltséghez a törvény szerint legalább 750, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges, ezeket a választókerületi választási bizottságnál kell leadni, majd az ajánlások ellenőrzése után a választási bizottság dönt a jelölt nyilvántartásba vételéről.
 
Az OVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint péntek reggelig 644 jelölt adta le ajánlószelvényeit az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságoknak, a 176 testület ebből 577 jelölt ajánlását már ellenőrizte, és őket nyilvántartásba vette hivatalos jelöltként. A legtöbb jelöltet, 96-ot Budapesten vették nyilvántartásba.
 
A pártok közül eddig egyedül a Jobbik tudott mind a 176 egyéni választókerületben jelöltet állítani. Az MSZP-nek 174, a Fidesz-KDNP-nek 133, az MDF-nek 31, a Lehet Más a Politikának (LMP) 18, a Magyar Kommunista Munkáspártnak (Munkáspárt) 7, a Civil Mozgalomnak (CM) és a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak (MSZDP) 5-5, az MDF-SZDSZ-nek, a Magyarok Egymásért Szövetségnek (MESZ), a Somogyért Szövetségnek (Somogyért) és az Összefogás Pártnak (ÖP) 3-3, a Torgyán-Kisgazda Koalíciónak 2, a Fidesz-Kereszténydemokrata Néppárt-Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártjának (Fidesz-KDNP-MVMP), a Magyar Igazság és Élet Párjának (MIÉP), a Zöld Demokraták-Zöld Baloldal-Zöldek Szövetségének (Zöld Baloldal) egy nyilvántartásba vett jelöltje van. Az Összefogás Pártnak és az MDF-nek szintén egy közös, nyilvántartásba vett jelöltje van.
 
Emellett - a péntek reggeli adatok szerint - 10 független jelöltet vettek nyilvántartásba hivatalos jelöltként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!