Hírek

2010.03.19. 10:13

Oszkó: a reformok miatt emelkedhet a hiánycél

A strukturális reformok megindítása miatt emelkedő hiánycél önmagában nem okoz hitelességi kockázatokat Oszkó Péter szerint, aki azonban óva inti attól a következő kormányt, hogy kampánycélok érdekében áldozza fel a költségvetési egyenleget.

MTI Eco

A pénzügyminiszter a Népszabadság pénteki számában azt írja: "ha a következő kormány a jelenlegihez hasonlóan, politikai kompromisszumok nélküli gazdaságpolitikát hirdet meg, vállalja a növekedéshez és a pénzügyi egyensúlyhoz szükséges további, olykor népszerűtlen átalakításokat még akár az egészségügy, az oktatás, és az önkormányzati intézményrendszer területén is, akkor az ehhez a programhoz illeszkedő költségvetési hiánycél önmagában nem okozhat hitelességi kockázatokat".

Hozzáteszi azonban: ezzel szemben a költségvetési egyenleg feláldozása a rövidtávú kampánycélok érdekében, és a felelős gazdaságpolitika elmulasztásáért való felelősség áthárítása a jelenlegi kabinetre, éppen a múlt rossz emlékeit idézné.

Elkerülhetetlennek nevezte a pénzügyminiszter a költségvetési hiánycél "túlzott fetisizálását", sérthetetlenségének megőrzését annak érdekében, hogy a piaci finanszírozás visszaállításához szükséges költségvetési egyensúlyt úgy teremtsék meg, hogy az a későbbi növekedést segítse. "Ez a nemzetközi pénzügyi piacokon elvesztett bizalom visszaszerzésében ultrahatékony eszköznek bizonyult, különösen egy olyan korszakban, amikor sok más ország a költségvetési egyenlegét még százalékos pontossággal sem volt képes előre jelezni" - írja Oszkó Péter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!