Hírek

2010.03.04. 05:03

Pálffy furcsa közszolgálatisága

Azzal a bejelentésével, hogy a KDNP színeiben elindul a közelgő választásokon, Pálffy István végre valahára tiszta vizet öntött a pohárba, hiszen a Magyar Televízió egykori híradósát az elmúlt években gyakorta érte az a vád, hogy megszegte a közszolgálati médiumoknál dolgozókra vonatkozó pártatlansági követelményeket.

Stanga István

Minden túlzás nélkül állítható, hogy Pálffy István tévés műsorvezető körül az elmúlt években egyre-másra törtek ki a kisebb és nagyobb botrányok. Ha jól emlékszem, először a „Veszélyben a hazám” című jegyzete verte ki a biztosítékot, amely még 2006 nyarán hangzott el a Magyar Rádióban, és amelyben Pálffy – egyebek mellett – olyan gondolatokat fogalmazott meg, miszerint „tizenkét évvel az európai csatlakozási kérelem beadása után mintaországból a szégyenpadra kerültünk”, hogy „tatárt, törököt, Trianont még túléltük, de most, most veszélyben van a mi hazánk”, vagy hogy „aki még mozdulni tud, az meg menekülőre fogja, elhagyja a földet, amelyből vétetett”. Bő egy esztendővel ezután, egész pontosan 2007. szeptember 6-án az MTV Debrecenből sugárzott Híradójának műsorvezetőjeként került a figyelem középpontjába, amikor is az élő adásban kommentálta a helyi  demonstrációt, mondván, „amit Önök itt hallgatnak, hallanak a debreceni Kossuth térről, az egy kormányellenes tüntetés; mindennapos a hajdúsági fővárosban, minden este összegyűlnek, és a kormány tevékenysége ellen tüntetnek”. Néhány nappal ezelőtt pedig a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség honlapján megjelent azon dolgozata váltott ki felháborodást és értetlenséget sokak körében, amelyben a 2002-ben irodalmi Nobel-díjjal jutalmazott Kertész Imrét, illetve Esterházy Pétert szapulta, többek között olyan megjegyzéseket engedve meg magának, hogy Kertész az elhíresült Die Welt-interjújában „fájdalmas és gyalázatos mondatokat öklendezett”, valamint, hogy ezekkel az írókkal ellentétben mi „nem hazudunk, nem mocskoljuk a hazánkat, nem lopjuk szét”.

No, már most, nem lenne nekem ezekkel a Pálffy-féle eszmefuttatásokkal különösebb bajom (már persze, azon túl, hogy a döntő többségükkel nem igazán értek egyet), ha azok történetesen nem a Magyar Televízió, vagyis egy közszolgálati médium egyik munkatársától származnának, akire – és ezt talán nem is szükséges külön hangsúlyoznom – teljesen más normák vonatkoznak, mint a nem közpénzből fenntartott újságoknál, rádióknál és tévéknél dolgozó újságírókra. Magam például még nagyon jól emlékszem Takács Albertnek, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa valamikori  általános helyettesének a köztévé hírműsoraiban közreműködő személyek véleménynyilvánítási jogáról szóló állásfoglalására, miszerint az érintettek nem kizárólag pártokhoz kapcsolódó politikai sajtótermékek szerkesztői nem lehetnek, de különféle publikációikkal sem veszélyeztethetik az MTV  pártatlanságába vetett hitet. Amely követelményt Pálffy az elmúlt időkben számos esetben hagyott (mert hagyhatott) figyelmen kívül anélkül, hogy a történteknek bármiféle komolyabb következménye lett volna. És hogy az elkövetkező hónapok során a nézőknek nem kell majd újra és újra Pálffy sajátos közszolgálatiságával szembesülniük, az még csak véletlenül se az MTV vezetőinek, a volt híradós feletteseinek köszönhető, hanem a magát „nagycsaládos, kemény, kuruc, keresztény ember”-nek nevező Pálffynak, aki immár nem titkolja, hogy politikai porondra lép, és a Kereszténydemokrata Néppárt jelöltjeként indul a közelgő választásokon. Amely döntését egyébként jómagam csak helyeselni tudom. Nem jó ugyanis, ha keverednek a szerepek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!