Hírek

2010.03.24. 05:52

Pofátlan mentelmijog-biznisz

Az a pofátlan mentelmijog-biznisz, amelynek a mostani választások során a tanúi lehetünk, nyilvánvalóan a joggal való visszaélés, hiszen a törvényhozók annak idején aligha azért alkották meg a vonatkozó passzust, hogy a segítségével csempészek, sikkasztók, adócsalók, emberölés kísérlete miatt bíróság elé állított alakok, no, és terroristagyanús figurák próbálják meg az esetleges büntetésüket elkerülni vagy akár csak elodázni.

Stanga István

Még tiszta szerencse, hogy az előzetes letartóztatásban ücsörgő Budaházy György lelkes rajongóinak nem sikerült összeszedniük a képviselő-jelötté váláshoz nélkülözhetetlen 750 darab érvényes ajánlószelvényt, különben soha a büdös életben véget nem érő jogászkodás vette volna kezdetét azt eldöntendő, hogy az annyira vágyott mentelmi jog kizárólag azokat illeti-e meg, akik már képviselő-jelöltként kerültek összeütközésbe a törvénnyel, avagy azokra is kiterjed, akiket korábban elkövetett bűncselekményekkel gyanúsítanak/vádolnak. Mindez egyáltalán nem lényegtelen kérdés, mert ha ez utóbbiak esetében is fel kellene függeszteni a már folyamatban lévő eljárásokat, úgy több olyan ember szabadulhatna az előzetesből – esetleg odázhatná el a bírósági ítéletet –, akinek más esélye nem lenne a rá váró büntetés legalább ideig-óráig való elkerülésére. És bár Budaházynak nem volt szerencséje (már persze, amennyiben a mázlin múlott a dolog), akadt jó néhány olyan „kollégája”, aki nálánál sokkal ügyesebben élt (vissza) a menekülés effajta lehetőségével. E „szabadulóművészek” között említhető egyebek között az Országos Választási Bizottság által már nyilvántartásba vett Leinemann Zsolt, a ScienNet-ügy gyanúsítottja, aki a hatóság szerint úgy 960 milliónyi adót „felejtett el” befizetni, azután Földesi-Szabó László, az Egymásért Egy-másért Alapítvány milliárdos csempészéssel gyanúsított elnöke (az ellene folyó eljárást amúgy már fel is függesztették), hogy a jó isten se tudja, hányféle büntetőügyben főszerepet játszó Kolompár Orbán országos cigányönkormányzati vezetőről avagy az uborkatermesztést és a villamosszéket kombináló, némelyek által „kormányfő-jelöltnek” titulált  kesznyéteni Szoboszlai Barnáról már ne is beszéljünk. 

No, már most, ebben az egész históriában számomra nem feltétlenül az a legizgalmasabb, hogy az egyébként a mentelmi jog mögé való bújás ellen kampányoló Jobbik Budaházy esetében tökéletesen ellentmondásba kerül saját magával, és még csak nem is az, hogy egy virtigli „politikai fogoly”, egy vérbeli „magyar szabadságharcos” – ahogy Morvai Krisztina és köre szokta volt nevezni a Magyarok Nyilai állítólagos katonai vezetőjét – vajon miért ilyen szánalmas módját választotta (volna) a menekülésnek, hanem hogy ezt a „mentelmijog-bizniszt” a választópolgárok nem elhanyagolható része egyetlen hang nélkül hajlandó tudomásul venni, pedig ez a történet a joggal való visszaélés klasszikus példája. Merthogy itt – gondoljon vagy mondjon bárki bármit – tulajdonképpen erről van szó..., a törvényalkotók ugyanis annak idején egészen biztosan nem azért hozták létre a mentelmi jogra vonatkozó passzust, hogy a segítségével csempészek és sikkasztók, adócsalók és emberölés kísérlete miatt bíróság elé állított alakok, no, meg persze, terroristagyanús figurák próbálják meg az esetleges büntetésüket elkerülni vagy akár csak elodázni. Azoknak meg, akik helyeselték például  Budaházy György ilyetén módon való szabadulását, nem ártana higgadtan végiggondolniuk, vajon akkor is ilyen megértőek és lelkesek lennének-e, ha történetesen Hagyó Miklós, Hunvald György vagy épp Zuschlag János, vagy akármelyik hétpróbás trükközgetne a képviselő-jelöltséggel. Ámbár amilyen morális állapotban van ez a szerencsétlen ország, azon se igazán  csodálkoznék, ha lennének, akik ehhez is tapsikolnak.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!