Hírek

2010.03.24. 08:14

Régiós fúzió az Axel Springer és a Ringier között

A Ringier AG és az Axel Springer AG (lapunk kiadójának száz százalékos tulajdonosának anyacége) egy új, zürichi székhelyű közös-vállalatban egyesíti Kelet-Európa öt országában folytatott tevékenységét.

Világgazdaság Online - Ringier - Axel Springer

 Az újonnan alakuló társaságban mindkét vállalatnak 50 százalékos részesedése lesz. A közel 414 millió eurós (604 millió svájci frank) összforgalmat bonyolító és 4800 dolgozót foglalkoztató közös-vállalkozás az egyik legnagyobb média-vállalat lesz Kelet-Európában. A vállalat tőzsdei bevezetése három - öt éven belül várható. A joint-venture az illetékes kartell-hatóságok engedélyének birtokában jöhet létre.

A zürichi székhelyű Ringier AG és a berlini Axel Springer AG összevonja kelet-európai tevékenységét és egy új társaságot alapít, amelyben mindkét vállalat 50 százalékos részesedést kap. Az Axel Springer lengyelországi, csehországi és magyarországi leányvállalatainak tevékenységét helyezi át az új társaság fennhatósága alá, miközben a Ringier a szerb, a szlovák, a cseh és a magyar érdekeltségeit. Ezzel a fenti intenzíven fejlődő piacokon mindkét vállalat tovább erősíti a pozícióját, amely több mint 100 nyomtatott médiumon és közel 70 online kiadványon alapul. A zürichi székhelyű és közel 414 millió eurós (601 millió svájci frank) forgalmat bonyolító közös vállalat Kelet-Európa egyik legnagyobb média-vállalatának számít majd. Közel 4800 dolgozót foglalkoztat, és széles portfoliójával egyértelmű piacvezető lesz a bulvár napilapok és a magazinok területén. A részvényesek további szándéka, hogy a közös vállalatot három, de legfeljebb öt éven belül tőzsdére vigyék.

A közös cégbe az Axel Springer 50 millió eurót (mintegy 13,2 milliárd forint) visz, valamint további 125 millió eurót (33 milliárd forint) fizet a Ringiernek.

Az így kialakult médiacég a régió egyik legnagyobbja, míg hazánkban több mint 40 milliárdos vagyonával piacvezető lesz, megelőzve az RTL-t.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!