Hírek

2010.03.25. 14:18

Reuters: Nehezen fog menni az adócsökkentés a Fidesznek

Nehezen fogja tudni összeegyeztetni az esetleges Fidesz-kormány a 2011-től tervezett adócsökkentéseket a fiskális stabilitás szükségességével - állapítja meg a magyar gazdaságpolitikai mozgástérről készített elemzésében a Reuters.

Világgazdaság Online

Az ellenzéki párt csak vázlatos részleteket közölt gazdasági programjából - állapítja meg a brit hírügynökség -, de annyit tudni lehet, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet akar teremteni és jelentős adócsökkentéseket is ígér. A dilemma abban rejlik, hogy miként lehetne egyszerre megvalósítani mindezt, miközben fiskális értelemben is kozervatív költségvetést alkotnak a befektetők és a nemzetközi hitelezők megnyugtatására.

A legnyilvánvalóbb kockázat az, hogy a Fidesz nem hajt végre további konszolidációs lépéseket, ehelyett úgy csökkenti az adókat, hogy ezt nem ellensúlyozza kiadásoldali intézkedésekkel - közölte Gillian Edgeworth, a Deutsche Bank londoni elemzője. "Alapvárakozásunk azonban az, hogy a Fidesz nagyjából megfelel az IMF-programban lefektetett fiskális céloknak" - tette hozzá.

A Nomura egyik londoni elemzője úgy látja, hogy az IMF tudomásul venné a 4,5 százalék körüli hiányt a következő két évben a gazdaságélénkítés érdekében. Peter Attard Montalto azonban azt is hozzátette, hogy 7 százalékos deficitet nem tudna elfogadni a Valutaalap.

Felelős fiskális politikára számítok a Fidesztől, nem hiszem, hogy meg fognak próbálni olyan adócsökkentéseket végrehajtani, amelyeket nem ellentételeznek vagy a kiadási oldalon, vagy pótlólagos bevételekkel - idézi a Reuters Kondrát Zsoltot,  az MKB Bank elemzőjét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!