Hírek

2010.03.31. 16:55

Századvég: Az emberek Orbántól várják a megoldást

A Századvég közvélemény-kutatása szerint a miniszterelnök-jelöltek megítélésében továbbra is majd minden második megkérdezett (47%) vélekedik kedvezően a Fidesz elnökéről, Orbán Viktorról.

Századvég - Világgazdaság Online

Orbán Viktort Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje követi (26%), akiről majd kétszer annyian vélekednek pozitívan, mint a szocialisták miniszterelnök-jelöltjéről Mesterházy Attiláról (15%). Az elutasítottság dimenziójában Bokrost ítélik meg leginkább kedvezőtlenül a választópolgárok (54%), őt Mesterházy Attila követi, akit a megkérdezettek szintén majdnem fele elutasít (48%), a sort Orbán Viktor zárja (34%).

Az elmúlt két hónap során az Orbánt negatívan megítélők számaránya nem változott, miközben Mesterházy négy százalékpontot rontott februárhoz képest. Amennyiben a választópolgároknak lenne lehetősége közvetlenül miniszterelnököt választani, akkor a megkérdezettek 43 százaléka választaná Orbán Viktort, míg Mesterházy Attilának és Bokros Lajosnak a szavazók 14-14 százaléka szavazna bizalmat.

Vona Gábort, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét a megkérdezettek mindössze 4 százaléka támogatná a kormányfői pozíció megszerzésében. A miniszterelnöki alkalmasság szempontjából relevánsnak gondolt politikusi jellemvonások elemzése tekintetében még inkább megmutatkozik Orbán fölénye.

A választópolgárok közel fele (48%) Orbánt, míg 12 százaléka Bokrost, 8 százaléka Mesterházyt, míg Vonát 4 százaléka tarja erős vezetőnek. A megkérdezettek 40 százalékának véleménye szerint a Fidesz vezetője képes megvédeni a nyugdíjakat, képes munkahelyeket teremteni és törődik az emberekkel. Ezekben a tulajdonságokban a többi miniszterelnök-jelölt megítélése messze elmarad Orbánétól. Mesterházyról csupán 15 százalék gondolja, hogy megvédi nyugdíjakat, tíz százalék, hogy képes munkahelyeket teremteni, valamint ugyancsak tíz százalék, hogy törődik az emberekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!