Hírek

2010.04.07. 15:35

A maradék pénzt kérik a görög bankok

A hitel leminősítésektől sújtott görög bankok a mai bejelentés szerint a kormányhoz fordultak további anyagi támogatásért.

Reuters - Világgazdaság Online

George Papaconstantinou pénzügyminiszter közölte: a bankok arra kérték a kabinetet, hogy az előző kormány által fenntartott pénzalap fennmaradó forrásait is használják fel a támogatásukra. Jelenleg a mintegy 28 milliárd eurós alapból körülbelül 17 milliárd euró áll rendelkezésre, főként állami garanciák formájában – jelenti a Reuters.

A görög jegybank adatai szerint 2009 utolsó negyedévében a nem teljesítő hitelek aránya éves rátán 7,7 százalékot ért el. A bankok mai segélykérése tovább hangsúlyozza Görögország súlyos pénzügyi helyzetét, miközben az IMF delegációja jelenleg is az országban tárgyal. A piacokat megrendített a hír, miszerint Athén átalakítaná az IMF-EU megállapodást. A görög pénzügyminiszter tegnap esti interjújában tagadta a hírt, mondván: túl sok nem hozzáértő túl sok szövege forog a köz előtt.

A Commerzbank elemzése szerint Görögország rohamosan közeledik az államcsődhöz, a lakosság már megkezdte a bankbetétek kimenekítését.

Ezek is érdekelhetik