Hírek

2010.04.14. 15:18

Görög vész - Bekeményít az EU

Az Európai Unió gazdasági biztosa hangsúlyozta, hogy meg fogják vizsgálni azon országok ügyét, amelyek többször megsértették a költségvetési hiányra vonatkozó szabályokat.

AP - Világgazdaság Online

Olli Rehn ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az európai gazdaságban történt új fejlemények, főképpen a görög helyzet egyértelműen megmutatta, hogy sürgős szükség van a gazdasági koordináció és felügyelet megerősítésére - jelenti az AP.

Az EU gazdasági biztosa úgy véli, hogy az eddig nyomásgyakorlás nem volt elegendő és azt tervezi, hogy foglalkozik a többszörösen szabálysértő tagállamok kérdésével. Rehn szerint a kulcskérdés az, hogyan kezeli a közösség a morális kockázatot, a fontos az, hogy az utolsó, mentő lehetőségként fenntartott védőhálót olyan kellemetlenné tegyék, hogy lehetőleg minden állam elkerülje annak kihasználását. A biztos hozzátette, hogy bizonyos "elbátortalanító" eszközökre lesz szükség azért, hogy még egy tagállam ne vegye igénybe az EU mentőövét, de ezzel kapcsolatban nem árult el részleteket.

Ugyanakkor elutasította a német kancellár elképzelését, mely szerint ki kellene zárni az eurózónából azokat az országokat, amelyek ismételten megszegik a szabályokat. Mint mondta, ehhez egyrészt európai alapszerződések módosítására lenne szükség, ami időigényes folyamat, azon kívül ez a megoldás ellentétes lenne az európai szellemmel is.

Németország és az Európai Központi Bank korábban azzal érvelt, hogy a Görögország számára nyújtott mentőcsomag kamatát olyan magasra kell helyezni, hogy Athén ne érezze, hogy biankó csekket kapott. A jelenlegi megállapodás szerint a 30 milliárd eurót 5 százalékos kamatra kapja meg Görögország – ez magasabb, mint az eurózónára jellemző átlag, de jóval kedvezőbb a Görögország számára a piacon elérhető 7 százaléknál.

Ezek is érdekelhetik